Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тиодоровић о случају у Врању: Није смело да се деси да неко прими две различите вакцине

rssBookmark and Share

Врање 02.03.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Због изузетно неповољне епидемијске ситуације, у Врању је тим Министарства здравља. На састанку са представницима здравствених установа у том граду разговарали су о процесу вакцинације, али и о случају једног грађанина Врања који је примио две дозе вакцине различитих произвођача.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Да подсетимо

Слађан Антић из Врања тврди да примио је две различите вакцине, прво примио "Фајзерову", а затим је ревакцинисан кинеском "Синофарм" вакцином.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић је, говорећи о случају вакцинације двема вакцинама различитих произвођача, рекао да се десило нешто што није смело и не би могло да се деси да су поштоване процедуре. 

"Најважније је да том пацијенту код кога је дошло до давања друге вакцине, а не оне које је требало да прими као другу дозу, здравствено стање под контролом и сигурно је да ћемо и даље пратити сваки дан његово стање и имати потпуни увид над оним шта се са тим нашим грађанином Врања дешава", навео је Тиодоровић. 

Напоменуо је да морамо да будемо свесни да је преоптерећеност људи који спроводе вакцинацију огромна, као и да је интересовање становништва веома велико.

"Тако нешто се не сме поновити, процедура је позната, процедура је јасна и она се мора спроводити до краја. Свако мора да буде питан пре него што му се да друга доза, коју сте ви примили вакцину. Не само увид у његову документацију, него и да га питају. И ако не зна, да се то види из његових докумената", нагласио је Тиодоровић.

После састанка који је трајао готово два сата, надлежни су рекли да није поштована процедура у том случају и да ће се и даље спроводити стручни надзор, као и да ће наредних дана бити познато ко је одговоран због тога што је једна особа примила вакцине различитих произвођача. 

Навели су и да су се сами уверили да се у угоститељским и трговинским објектима у Врању не поштују довољно противепидемијске мере. 

"Највећи проблем у поштовању мера јесте у трговинским центрима, односно у продавницама, односно у ресторанима и кафићима. Оно што смо чули и од инспектора је да се мере дистанце у ресторанима и кафићима такође не поштују", рекао је државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић.

Градске власти поручују да ће учинити све да пооштре мере које су у њиховој надлежности. 

"Ми ћемо у наредном периоду сигурно учинити све да пооштримо све мере које су у надлежности локалне самоуправе, да се повећа пре свега дисциплина наших суграђана и строжа контрола свих епидемијских мера", навео је градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Представници институтâ "Торлак" и "Батут", Министарства здравља и Кризног штаба, као и представници здравствених установа у граду обишли су ковид амбуланту и ковид болницу, као и место где се грађани Врања вакцинишу.

Капацитети у обе ковид болнице у Врању су готово попуњени, а до сада је вакцинисано око 17.000 Врањанаца.


#   Врање   Слободан Миленковић   Бранислав Тиодоровић   Коронавирус   Фајзер вакцина   кинеска вакцина   Слађан Антић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима