Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tiodorović o slučaju u Vranju: Nije smelo da se desi da neko primi dve različite vakcine

rssBookmark and Share

Vranje 02.03.2021. RTS, Južna Srbija Info

Zbog izuzetno nepovoljne epidemijske situacije, u Vranju je tim Ministarstva zdravlja. Na sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u tom gradu razgovarali su o procesu vakcinacije, ali i o slučaju jednog građanina Vranja koji je primio dve doze vakcine različitih proizvođača.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Da podsetimo

Slađan Antić iz Vranja tvrdi da primio je dve različite vakcine, prvo primio "Fajzerovu", a zatim je revakcinisan kineskom "Sinofarm" vakcinom.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović je, govoreći o slučaju vakcinacije dvema vakcinama različitih proizvođača, rekao da se desilo nešto što nije smelo i ne bi moglo da se desi da su poštovane procedure. 

"Najvažnije je da tom pacijentu kod koga je došlo do davanja druge vakcine, a ne one koje je trebalo da primi kao drugu dozu, zdravstveno stanje pod kontrolom i sigurno je da ćemo i dalje pratiti svaki dan njegovo stanje i imati potpuni uvid nad onim šta se sa tim našim građaninom Vranja dešava", naveo je Tiodorović. 

Napomenuo je da moramo da budemo svesni da je preopterećenost ljudi koji sprovode vakcinaciju ogromna, kao i da je interesovanje stanovništva veoma veliko.

"Tako nešto se ne sme ponoviti, procedura je poznata, procedura je jasna i ona se mora sprovoditi do kraja. Svako mora da bude pitan pre nego što mu se da druga doza, koju ste vi primili vakcinu. Ne samo uvid u njegovu dokumentaciju, nego i da ga pitaju. I ako ne zna, da se to vidi iz njegovih dokumenata", naglasio je Tiodorović.

Posle sastanka koji je trajao gotovo dva sata, nadležni su rekli da nije poštovana procedura u tom slučaju i da će se i dalje sprovoditi stručni nadzor, kao i da će narednih dana biti poznato ko je odgovoran zbog toga što je jedna osoba primila vakcine različitih proizvođača. 

Naveli su i da su se sami uverili da se u ugostiteljskim i trgovinskim objektima u Vranju ne poštuju dovoljno protivepidemijske mere. 

"Najveći problem u poštovanju mera jeste u trgovinskim centrima, odnosno u prodavnicama, odnosno u restoranima i kafićima. Ono što smo čuli i od inspektora je da se mere distance u restoranima i kafićima takođe ne poštuju", rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Gradske vlasti poručuju da će učiniti sve da pooštre mere koje su u njihovoj nadležnosti. 

"Mi ćemo u narednom periodu sigurno učiniti sve da pooštrimo sve mere koje su u nadležnosti lokalne samouprave, da se poveća pre svega disciplina naših sugrađana i stroža kontrola svih epidemijskih mera", naveo je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Predstavnici institutâ "Torlak" i "Batut", Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova u gradu obišli su kovid ambulantu i kovid bolnicu, kao i mesto gde se građani Vranja vakcinišu.

Kapaciteti u obe kovid bolnice u Vranju su gotovo popunjeni, a do sada je vakcinisano oko 17.000 Vranjanaca.


#   Vranje   Slobodan Milenković   Branislav Tiodorović   Koronavirus   Fajzer vakcina   kineska vakcina   Slađan Antić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima