Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Траже од пацијената и рукавице

rssBookmark and Share

Врање 01.04.2014. Вечерње Новости

Готово на сваком одељењу болнице у Врању излепљена су упуства шта све треба купити пре него што се јавите лекару, пишу Новости.

Траже од пацијената и рукавице

Житељи Пчињског округа који су се ових дана јављали лекару у централној здравственој установи у Врању били су непријатно изненађени јер болничка одељења раде готово без санитетског материјала али и неких медикамената.

У Дому здравља је ситуација, према речима надлежних, нешто боља.

Готово на сваком болничком одељењу излепљена су упуства шта све треба купити пре него што се јавите лекару. Друштвене мреже преплављене су фотографијама са одељења гинекологије, где је кажу ситуација најгора. На фотографијама се јасно види шта све пацијенткиње треба да купе за порођај, па су на дугачком списку најпре стерилне рукавице и то 10 пари, затим медифлекс рукавице, па инфузија, а онда и памперс пелене.

И док Врањанци жустро критикују ситуацију у Здравственом центру, руководиоци кажу да је проблем настао због процедуре набавке и да ће бити решен ових дана.

"Нажалост, то јесте чињенично стање, али проблем је настао због законске процедуре коју смо морали да испоштујемо и биће решен у уторак када се отварају тендери за мале набавке", каже директор Болнице др Звонко Ђорђевић. "Када истекну уговори „великог тендера“ и апотека искаже потребу за неким средствима, шаљемо Министарству захтев за покретања мање набавке".

Потреба за малим тендером исказала се средином јануара, међутим набавка није могла да се изврши без финансијског плана, који пак није могао бити усвојен без заседања управног одбора, чије је окупљање такође било проблематично.

"Од апотеке смо 13.фебруара затражили листу ствари које треба набавити,18. фебруара смо је добили, 3.марта послали захтев Министарсву које нам је одговорило 14. марта и расписали смо малу набавку, дакле морали смо да испоштујемо законску регулативу, што је довело до тренутне сизуације", каже Ђорђевић.

Начелници одељења не желе да јавно говоре о проблемима са којима се суочавају, а лекари кажу да им тешко пада јер у они на мети незадовољних пацијената.

"Мислите да је нама лако, верујте ми да сам у почетку сама куповала рукавице јер ми је било непријатно да враћам труднице и терам их да оне купују наша основна средства за рад. Друго, дешава се хитна интервенција у току ноћи када апотеке не раде и шта онда", прича једна од лекарки на одељењу Гинекологије.

Други лекар који ради на ургентном одељењу, каже да је недавно био принуђен да ушива пацијента без рукавица, јер је била неопходна хитна интервенција.

Члан градског већа задужен за здравство др Александар Стајић каже да се и њему јавља велики број грађана који је био принуђен да купује медикаменте и санитетску опрему.

"Ситуација у Здравственом центру је јако лоша, грађани се жале да нема основних средстава за рад и да су принуђени да купују готово све. Здравствени центар је крајем новембра прошле године добио ново руководство па, претпостављам да је проблем настао услед ранијег лошег руковођења и покушаја да се ствари доведу у законску регулативу. У сваком случају проблем треба решавати што пре, јер знам да постоје људи који не могу да купе ни пар санитетских рукавица", каже Стајић.

У Дому здравља је бар судећи по речима управника др Ненада Младеновића ситуација боља.

"Има санитетског материјала и медикамената за нормалан рад, у случају да дође до проблема у снабдевању, они трају најдуже један дан, зато што се по принципу хитних јавних набавки организује ургентно снабдевање. Пацијенту се сви трошкови за набавку,у случају да нечег од медикамената и санитетског материјала,уз адекватну приложену документацију рефундирају", објашњава др Младеновић за Новости.


Апотекари задовољни

Апотеке у Врању имају пуне руке посла, нарочито оне у окружењу Здравственог центра, кажу да људи купују све од система за инфузију, рукавице,завој,шприцеве, газе... Простом рачуницом,упоређењем цена у врањским апотекама долази се до тога да би породиља за најосновије ствари са „списка“ морала да издвоји 1500 динара.


Није им први пут

У новембру прошле године врањски здравствени радници суочили су се са истим проблемом, али је тада ситуација била гора у Дому здравља па је несташица у кратком року решена јер се тада из болнице преузео део медикамената,шприцева и рукавица које су недостајале.

 

Коментара: 0


#   Врање   Здравствени центар   Дом здравља   болница   здравство   друштвене мреже   Ненад Младеновић   Звонко Ђорђевић   здравствени радници   Александар Стајић
@


 


[ Додај коментар ]