Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У кругу нишког МИН-а крађе свакодневне

rssBookmark and Share

Ниш 11.06.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Некадашњи гигант, Машинска индустрија Ниш, већ годинама не ради. Дуго је фабрички круг био запуштен и без струје. Од пре неколико година - помак на боље. Објекат је већим делом приватизован, а заједничким улагањем нових власника поново је прикључена струја. Нормалан рад, међутим, ометају свакодневне крађе, а нестају углавном предмети од бакра и гвожђа.

Фото: РТС
Фото: РТС

Повремених крађа, кажу, било је и раније, али сада је то готово свакодневно.

"Упади су свакодневни, највише од стране Железничке станице, улазе у халу, краду нам жице, секу каблове", наводи Радиша Ђорђевић, Технопроцеса

Славиша Ђорђевић додаје да крађе угрожавају и производњу: „Ми имамо ту и готов производ од месинга, од бакра то све покраду..не презају више, долазе запрежним возилима, товаре и веће комаде."

За обезбеђење фабричког круга који се простире на више од 30 хектара задужена је приватна фирма чији радници, обично по тројица , обезбеђују објекте током поподнева и ноћи. Они нису желели пред камеру, али запослени тврде да лопови не презају ни од физичког напада.

"Насрћу каменицама и на полицију, поставлају барикаде, даске са ексерима да не могу колима да их јуре..иза сваког жбуна по један - двојица и бацају каменице и раније се то дешавало", наводи Зоран Иванковић из Технопроцеса.

"Поставите решетке на прозор они имају алат и то разбију..ради се о врло озбиљној групи и озбиљо су организовани... виђамо их сваки дан, али ми не смемо ни да им приђемо близу, то је велика група", каже Милорад Маринковић, кооперант Мин локомотива.

До сада нанета штета, кажу, износи више од шест милиона динара. Срећом, а било је и покушаја крађе главног кабла без кога би рад у фабричком кругу био потпуно обустављена.

"Ја сам вам показао малопре шахту, почели су да секу главни доводни кабл, то је огромна цифра. Да би обезбедили тај један једини кабл треба 45 хиљада евра, јел ми можемо то да финансирамо. .Да питам институције од којих тражимо помоћ ко ће да надокнади ту штету", жали се Драган Пантић из Центропласта Ниш.

У кругу тренутно ради конзорцијум од 15-ак фирми са око 250 запослених, а у наредних неколико месеци најављен је и долазак нових фирми са још толико радника.

Очекивања су да це проблем свакодневних крадја ускоро бити решен, а о свему су обавештени и полиција и тужилаштво.

Коментара: 0


#   Ниш   полиција   крађа   бакар   МИН   МИН Локомотива   Славиша Ђорђевић   месинг
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима