Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због понављања гласања РИК одлаже објаву коначних резултата, у Нишу поништено гласање на једном бирачком месту

rssBookmark and Share

Ниш 06.04.2022. Фонет, РТС, Јужна Србија Инфо

Републичка изборна комисија саоштила јe да се, с обзиром на извесно понављање гласања на одређеном броју бирачких места, у овом тренутку не може утврдити време у које ће бити објављени укупни резултати избора за народне посланике и за председника Републике, преноси ФОНЕТ.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

РИК у саопштењу наводи да, у складу са Законом о избору народних посланика, локалне изборне комисије имају рок од 96 часова од затварања бирачких места да утврде збирне извештаје о резултатима гласања на бирачким местима на својој територији, односно рок истиче у четвртак 7. априла у 20 часова.

Међутим, истим законом је прописано да се рок помера у случају оних локалних изборних комисија на чијој територији се гласање на неком бирачком месту понавља, те се у том случају рок од 96 часова рачуна од затварања бирачког места на којем се гласање понавља, односно од доношења одлука по правним средствима која евентуално буду поднета због тог поновљеног гласања.

РИК наводи да је одређен број локалних изборних комисија, у складу са законом, донео и на веб-презентацији РИК-а објавио решења којим је на одређеним бирачким местима поништено гласање, односно којим је констатовано да се на одређеном броју бирачких места не могу утврдити резултати гласања.

Гласање на тим бирачким местима мораће да буде поновљено, што одлаже утврђивање резултата гласања у тим јединицама локалне самоуправе, указује РИК.

Самим тим, закључује РИК, одлаже се и рок у којем је Републичка изборна комисија дужна да објави укупне резултате избора.

ГИК у Нишу: О понављању гласања одлучује РИК

"Ми сада не знамо да ли ће бити приговора, све док не прође рок, Локална изборна комисија поништила је гласање на бирачком месту 7 у Црвеном Крсту и за председничке и за парламентарне. Такође, донели смо решење где не можемо да утврдимо резултате гласања за председничке изборе, бирачко место 13 Нишка Бања, 11 и 23 Пантелеј", казали су из ГИК-а.

 


#   Ниш   РИК   ГИК   избори 2022   председнички избори 2022   парламентарни избори 2022
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима