Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbog ponavljanja glasanja RIK odlaže objavu konačnih rezultata, u Nišu poništeno glasanje na jednom biračkom mestu

rssBookmark and Share

Niš 06.04.2022. Fonet, RTS, Južna Srbija Info

Republička izborna komisija saoštila je da se, s obzirom na izvesno ponavljanje glasanja na određenom broju biračkih mesta, u ovom trenutku ne može utvrditi vreme u koje će biti objavljeni ukupni rezultati izbora za narodne poslanike i za predsednika Republike, prenosi FONET.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

RIK u saopštenju navodi da, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, lokalne izborne komisije imaju rok od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta da utvrde zbirne izveštaje o rezultatima glasanja na biračkim mestima na svojoj teritoriji, odnosno rok ističe u četvrtak 7. aprila u 20 časova.

Međutim, istim zakonom je propisano da se rok pomera u slučaju onih lokalnih izbornih komisija na čijoj teritoriji se glasanje na nekom biračkom mestu ponavlja, te se u tom slučaju rok od 96 časova računa od zatvaranja biračkog mesta na kojem se glasanje ponavlja, odnosno od donošenja odluka po pravnim sredstvima koja eventualno budu podneta zbog tog ponovljenog glasanja.

RIK navodi da je određen broj lokalnih izbornih komisija, u skladu sa zakonom, doneo i na veb-prezentaciji RIK-a objavio rešenja kojim je na određenim biračkim mestima poništeno glasanje, odnosno kojim je konstatovano da se na određenom broju biračkih mesta ne mogu utvrditi rezultati glasanja.

Glasanje na tim biračkim mestima moraće da bude ponovljeno, što odlaže utvrđivanje rezultata glasanja u tim jedinicama lokalne samouprave, ukazuje RIK.

Samim tim, zaključuje RIK, odlaže se i rok u kojem je Republička izborna komisija dužna da objavi ukupne rezultate izbora.

GIK u Nišu: O ponavljanju glasanja odlučuje RIK

"Mi sada ne znamo da li će biti prigovora, sve dok ne prođe rok, Lokalna izborna komisija poništila je glasanje na biračkom mestu 7 u Crvenom Krstu i za predsedničke i za parlamentarne. Takođe, doneli smo rešenje gde ne možemo da utvrdimo rezultate glasanja za predsedničke izbore, biračko mesto 13 Niška Banja, 11 i 23 Pantelej", kazali su iz GIK-a.

 

Komentara: 0


#   Niš   RIK   GIK   izbori 2022   predsednički izbori 2022   parlamentarni izbori 2022
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima