Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Врању одата пошта докторки и болничаркама "Женама Шкотске", хероинама из Првог светског рата

rssBookmark and Share

Врање 26.10.2022. Јужна Србија Инфо

Протеклог викенда краj споменика „Жене Шкотске", на платоу испред Дома здравља у Врању, одржан jе комеморативни скуп на коме jе говорио председник Скупштине града др Деjан Тричковић, истичући да се данас са дубоким поштовањем сећамо хуманости и пожртвовања шкотске докторке Изабел Емсли Хатон и њених сарадница, коjе су са много посвећености лечиле српске воjнике и цивилно становништво током и после Првог светског рата.

У Врању одата пошта докторки и болничаркама "Женама Шкотске", хероинама из Првог светског рата

"Др Изабел Емсли Хатон jе 1918. године именована за главног болничког официра и са Солунског фронта прекомандована jе у Врање. Шесту jединицу „Болнице жене Шкотске” углавном су чиниле докторке и медицинске сестре из Аустралиjе и Новог Зеланда. Jединицу „Америка” чинило jе 11 лекара и 40 медицинских сестара. На челу ове jединице била jе др Изабел Емсли Хатон вредна и мила докторка коjа jе пленила добротом и преданошћу свом позиву. Доласком у наш град, отпочела jе мукотрпан посао обнављања болнице у немогућим условима. Од опустошених и опљачканих просториjа, без икакве опреме, успела jе да са своjим сарадницама организуjе болницу, потпуно jе опреми и створи пристоjне услове за лечење пациjената. На таj начин постављени су темељи послератног здравственог система у Врању”, рекао jе Тричковић. Такође, додао jе да jе ангажовање и мисиjа др Изабел Емсли Хатон и њених сарадника у лечењу пациjената остало упамћено као посебно, пуно топлине, истинске бриге, саосећања и племенитости „Толику хуманост Врање не заборавља. Ове врле и племените докторке и медицинске сестре и њихово милосрђе и жеља да пруже помоћ свима оличење су наjвиших могућих врлина. Због тога ће оне заувек бити део историjе нашег града, а грађани Врања ће их помињати са поштовањем. Поред неговања сећања на велики алтруизм странкиња коjе су боравиле у Врању и несебично пружале помоћ нашем народу, обавеза свих нас jе да такве вредности развиjамо и подржавамо, jер хуманост и истинска брига за добробит других наjвеће су вредности”, истакао jе председник Скупштине града. О храбрости и пожртвовању др Изабел Емсли Хатон и њених сарадница говорио jе и директор врањског Здравственог центра др Саша Ђорђевић.

На споменик „Жене Шкотске” венце и цвеће положили су председник Скупштине града Врања др Деjан Тричковић са сарадницима, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Зоран Антић, први секретар у амбасади Велике Британиjе у Београду Вилиjам Хопкинсон, делегациjа градске општине Младеновац, председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић, представници Четврте бригаде Копнене воjске, Полициjске управе, Здравственог центра, борачких организациjа и Медицинске школе Др Изабел Емсли Хатон. У уметничком делу програма наступили су хор Музичке школе „Стеван Мокрањац” и ученици Медицинске школе „Др Изабел Емсли Хатон".


#   Врање   медицинске сестре   први светски рат   Изабел Емсли Хатон   Шкотска
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима