Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Потомци енглеских и шкотских мисија из Великог рата у посети Врању

rssBookmark and Share

Врање 20.09.2017. Јужна Србија Инфо

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима организовао је пријем за потомке британских и шкотских медицинских мисија у Великом рату, који бораве у Србији поводом стогодишњице од смрти др Елси Инглис.

Потомци енглеских и шкотских мисија из Великог рата у посети Врању

,,Велико ми је задовољство што сте у Врању и што заједно одајемо пошту др Елси Инглис и свим припадницама страних медицинских мисија, које су показале велику племенитост пружајући несебичну помоћ српским војницима и цивилима у најтежим временима за нашу земљу. Др Инглис је својим доласком инспирисала и велики број других болничарки да јој се придруже. Била је прави хуманиста, као и све њене сараднице које су по цени да угрозе своје животе помагале српском становништву. Зато ће наш град наставити да негује сећање на ове храбре жене и никада нећемо заборавити великодушност ових хероина", поручио је градоначелник др Миленковић. На пријему је говорио и Алан Цумминг, који је истакао значај оваквих сусрета, чији је иницајатор. Он је, такође, указао на значај помоћи српском народу у најтежим временима. О др Елси Инглис, говорио је праунук др Тонy Wатерстон из Америке. ,,Заједно са још 30 потомка обилазимо градове у Србији, где су хероине помагале напаћеном српском народу. Др Инглис је била веома брижна и посвећена, а поред тога изузетно правдољубива. Залагала се за право жена и живот заједно, без обзира на националну припадност. Желимо да наставимо њену мисију и да још више учврстимо везе између Србије и Шкотске", рекао је др Wатерстон, који је на поклон од градоначелника др Миленковића добио кључеве града. Приказан је и документарни филм ,,Лекар који је лечио историју", о др Жарку Вуковићу, историчару медицине који је први допринео да се хуманитарне мисије у Првом светском рату отргну од заборава. О његовом раду говорио је др Вукашин Антић из Врања истакавши да је Вуковић био задивљен ликом и делом др Инглис, која је била највећа хероина хуманости и највећа волонтерка у свету. 


#   Врање   медицинске сестре   први светски рат   Слободан Миленковић   санитет   Шкотска   Енглеска   потоммци   Елси Инглис
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима