Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Удружење особа са инвалидитетом из Ниша без грејања

rssBookmark and Share

Ниш 20.10.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

За 30-так чланова особа са менталим инвалидитетом и Дауновим синдромом боравак у заједничким просторијама Удружења свакодневна је активност. Проблем је међутим, када дође хладно време, јер нема грејања па је Удружење преко зиме често затворено. Да би Удружење радило континуирано потребно им је 5 клима уређаја, које сами не могу да купе.

Фото: РТС
Фото: РТС

Ивана Радоичић има тридесет две гoдине и вишеструко је физички и ментално ометена у развоју. Затекли смо је како уз помоћ свог друга из Удружења везе. Овде долази сваког дана.

„Ми се овде дружимо, овде сам прославила рођендан , вукли су и уши, мазали су ме са тортом", прича Ивана Радоичић, Удружење МИН.

Да ли је тужна Ивана кад не може да дође овде?

„Не да је тужна него би ми дигла кућу на главу", каже Радивоје Радоичић, Иванин тата.

Пуно тога су кажу овде научили: од читања и писања уз помоћ стручних лица преко ручних и уметичких радова до програма и обука на којима уче како да заступају сами себе.

 „Да умемо да говоримо у своје име и уме својих другова кад нам родитељи не буду живи и кад немамо више никога да умемо да заступамо себе и своја права", објашњава Ана Пејчић, Удружење МИН.

Зима, међутим, увек донесе бригу јер се просторије које заједнички користе два Удружења особа са металним инвалидитетом и особа са Дауновим сидромом греју са свега неколико грејалица.

Да ли ти је сад хладно?

„Јесте хладно је мало, да , али...", каже Душан Милановић, Удружење МИН.

 „Кад би било свуда топло па да можемо да фуннкционишемо и зими јер нам то пуно значи стварно..", каже Ана Јовић, Удружење МИН.

Град Ниш помаже колико може. Са два и по милиона динара годишње покрију се хонорари педагога и психолога, закупнина простора , радни материјал и понеки излет. Остала опрема набављена је углавном из донација па се надају да ће на тај начин да дођу и до неопходних клима уређаја.

„Једна клима је обезбеђена и ја се надам да ће и још четири да обезбеде добри људи", каже Лелица Богдановић, координатор Удружења МИН

„Кроз услуге и проширена права из области социјалне заштите која су на нивоу локалне самоуправе ми заиста пружамо велику подршку и примат дајемо услугама које погађају ове угрожене категорије", каже Тијана Ђорђевић Илић, градска већница.

А додатно ангажовање требало би да се подразумева јер је то једини начин да сви ми помогнемо онима којима је то потребно. А они су увек искрено захвални.

Коментара: 0


#   Ниш   Особе са инвалидитетом   без грејања   Тијана Ђорђевић   Удружење особа са инвалидитетом
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима