Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро одлука који градови могу да распишу јавни позив за санацију столарије становништва

rssBookmark and Share

Ниш 06.05.2021. Јужна Србија Инфо, РТС, Танјуг

У току је Јавни позив за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе, а потписивање уговора очекује се до 10. јуна, потврђено је Танјугу из Министарства рударства и енергетике.

Илустрација
Илустрација

Из Министарства су навели да ће изабране јединице локалне самоуправе након потписивања уговора са Министарством и доношења својих прописа о расподели средстава, расписати два јавна позива.

Први за избор привредних субјеката који се баве енергетском санацијом и након формирања листе субјеката, расписаће се позив за грађане, који ће се обраћати изабраним привредницима за стручну помоћ око радова и од којих ће добијати предрачуне за радове, а које ће затим прилагати уз пријаву на јавни позив.

Очекује се да ће се јавни позиви за грађане расписати почетком трећег квартала 2021. године.

Јавни позив за локалне самоуправе представља пилот-пројекат на основу којег ће Министарство рударства и енергетике даље развијати моделе и могућности субвенција мера енергетске санације.

Поред буџетских средстава у наредним годинама из Министарства очекују финансијску подршку фондова ЕУ, као и међународних финансијских институција као што су Светска банка, Европска инвестициона банка, Банка за обнову и развој, Немачка развојна банка KfW и сл.

Пријаве за јединице локалних самоуправа су отворене до 21. маја 2021. године.

Kада је реч о критеријумима за избор локалних самоуправа, у јавном позиву је наведено њих шест, а то су спремност за реализацију, разноврсност понуђених мера за енергетску санацију, проценат буџета опредељен за реализацију мера, затим проценат учешћа локалне самоуправе у финансирању пројекта те искуство у реализацији истих или сличних јавних позива као и развијеност локалне самоуправе.

Ниш

Бојан Гајић, каже да ће мерама које се предузимају како би се смањила загађеност ваздуха у граду значајно бити заштићено и здравље грађана.

На заштити животне средине радиће се са грађанством, а заједно са државом биће обезбеђено суфинансирање трошкова за замену индивидуалних котлова и прелазак на еколошки прихватљива горива.

„Град Ниш ће уз помоћ Министарства заштите животне средине у наредних неколико месеци покренути програм суфинансирања замене котлова код грађана који су користили огревно дрво и угаљ“, истиче Бојан Гајић.

Додаје да ће бити суфинансирана и куповина нових котлова на пелет и на гас као и прикључење на даљинско грејање.

„Поред ове мере суфинансирања помоћ стиже и од Градске топлане која је смањила трошкове прикључивања грађана на њихову мрежу. Осим тога грађанима је омогућено да трошкове прикључка исплате и у 36 рата. Очекујемо и да, након договора, Југоросгас смањи трошкове прикључења али и да административне процедуре буду поједностављене“, додао је Гајић.

Према његовим речима програм суфинансирања предвиђа да 50 посто трошкова суфинансирају Град Ниш и република, а преосталих 50 одсто трошкова платиће грађани. Програм је намењен власницима породичних кућа, а потенцијални корисници ове мере биће и они грађани који мењају старе котлове или шпорете.

Иначе преизимнајем котларнице УКЦ од стране ЈКП „Градска топлана“ биће угашено шест котланица у овом делу града које су за производњу топлотне енергије користили мазут или уље што ће значајно утицати на смањење загађења ваздуха.


#   Ниш   екологија   субвенције   грејање   Министарство рударства и енергетике   енергетска ефикасност   столарија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима