Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro odluka koji gradovi mogu da raspišu javni poziv za sanaciju stolarije stanovništva

rssBookmark and Share

Niš 06.05.2021. Južna Srbija Info, RTS, Tanjug

U toku je Javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, a potpisivanje ugovora očekuje se do 10. juna, potvrđeno je Tanjugu iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Ilustracija
Ilustracija

Iz Ministarstva su naveli da će izabrane jedinice lokalne samouprave nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom i donošenja svojih propisa o raspodeli sredstava, raspisati dva javna poziva.

Prvi za izbor privrednih subjekata koji se bave energetskom sanacijom i nakon formiranja liste subjekata, raspisaće se poziv za građane, koji će se obraćati izabranim privrednicima za stručnu pomoć oko radova i od kojih će dobijati predračune za radove, a koje će zatim prilagati uz prijavu na javni poziv.

Očekuje se da će se javni pozivi za građane raspisati početkom trećeg kvartala 2021. godine.

Javni poziv za lokalne samouprave predstavlja pilot-projekat na osnovu kojeg će Ministarstvo rudarstva i energetike dalje razvijati modele i mogućnosti subvencija mera energetske sanacije.

Pored budžetskih sredstava u narednim godinama iz Ministarstva očekuju finansijsku podršku fondova EU, kao i međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svetska banka, Evropska investiciona banka, Banka za obnovu i razvoj, Nemačka razvojna banka KfW i sl.

Prijave za jedinice lokalnih samouprava su otvorene do 21. maja 2021. godine.

Kada je reč o kriterijumima za izbor lokalnih samouprava, u javnom pozivu je navedeno njih šest, a to su spremnost za realizaciju, raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju, procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera, zatim procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta te iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva kao i razvijenost lokalne samouprave.

Niš

Bojan Gajić, kaže da će merama koje se preduzimaju kako bi se smanjila zagađenost vazduha u gradu značajno biti zaštićeno i zdravlje građana.

Na zaštiti životne sredine radiće se sa građanstvom, a zajedno sa državom biće obezbeđeno sufinansiranje troškova za zamenu individualnih kotlova i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva.

„Grad Niš će uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine u narednih nekoliko meseci pokrenuti program sufinansiranja zamene kotlova kod građana koji su koristili ogrevno drvo i ugalj“, ističe Bojan Gajić.

Dodaje da će biti sufinansirana i kupovina novih kotlova na pelet i na gas kao i priključenje na daljinsko grejanje.

„Pored ove mere sufinansiranja pomoć stiže i od Gradske toplane koja je smanjila troškove priključivanja građana na njihovu mrežu. Osim toga građanima je omogućeno da troškove priključka isplate i u 36 rata. Očekujemo i da, nakon dogovora, Jugorosgas smanji troškove priključenja ali i da administrativne procedure budu pojednostavljene“, dodao je Gajić.

Prema njegovim rečima program sufinansiranja predviđa da 50 posto troškova sufinansiraju Grad Niš i republika, a preostalih 50 odsto troškova platiće građani. Program je namenjen vlasnicima porodičnih kuća, a potencijalni korisnici ove mere biće i oni građani koji menjaju stare kotlove ili šporete.

Inače preizimnajem kotlarnice UKC od strane JKP „Gradska toplana“ biće ugašeno šest kotlanica u ovom delu grada koje su za proizvodnju toplotne energije koristili mazut ili ulje što će značajno uticati na smanjenje zagađenja vazduha.

Komentara: 0


#   Niš   ekologija   subvencije   grejanje   Ministarstvo rudarstva i energetike   energetska efikasnost   stolarija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima