Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Успешна вежба 98. ваздухопловне бригаде и Клиничког центра Ниш

rssBookmark and Share

02.10.2017. Јужна Србија Инфо

Министарство одбране, Министарство здравља и Директорат Цивилног Ваздухопловства, прошлог петка су успешно реализовали вежбу трагања и спасавања "SAREX 39-17" која је имала за циљ да тестира садејство цивилних и војних снага на дежурству у мисији реаговања на удес цивилног ваздухоплова на територији Србије.

Фото: МОД
Фото: МОД

У вежби су учествовали Спасилачко координациони центар Директората на Аеродрому Никола Тесла, 98. ваздухопловна бригада са својим хеликоптерским јединицама 714. ескадрилом из Краљева и 119. ескадрилом из Ниша као и Клинички центар града Ниша. 

Према сценарију вежбе ваздухоплов који је доживео удес у реону Сјенице емитовао је сигнал за случај опасности који је Спасилачко координациони центар Директората пренео Оперативном центру РВиПВО, по чијем наређењу су активиране дежурне снаге за трагање и спасавање РВиПВО на аеродромима у Нишу и Краљеву.

Посада хеликоптера Газела, са краљевачког аеродрома, имала је задатак да лоцира предајник летелице чије је тачне координате пренела радио-везом хеликоптеру Ми-8 који је уз помоћ екипе Клиничког центра из Ниша лоцирао и хитно превезао повређене назад на аеродром Ниш. Санитет службе за Ургентну медицину је затим извршио прихват повређених и превезао их у Клинички центар чиме је вежба званично и окончана. 

Вежба је у потпуности успела, а остварена времена, поступци и практично извођење свих сценарија подробно ће бити анализирани како из угла руководиоца вежбе тако и учесника.  

Циљ Директората Цивилног Ваздухопловства је да кроз вежбе као што је ова провери али пре свега едукује и унапреди све цивилне и војне декларисане за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству ради што ефикасније сарадње и учинка.

Коментара: 0


#   Клинички центар Ниш   аеродром   Клинички центар   Никола Тесла   Директорат цивилног ваздухопловства   98. ваздухопловна бригада   показна вежба
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима