Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врање: Тату однела корона, мама у болници, деца сама код куће

rssBookmark and Share

Врање 03.04.2020. Даниела Илић Красић, Нова

Троје деце је остало само у стану и већ два дана нико не може да преузме бригу о њима, јер нису тестирани на коронавирус.

Врање: Тату однела корона, мама у болници, деца сама код куће

Тата је отишао у болницу да се излечи од коронавируса. Није успео. Мама је на дан његове сахране одведена у болницу, иако је данима пре тога, у кућној изолацији, имала симптоме. Тек тад је тестирана. Троје деце је остало само у стану и већ два дана нико не може да преузме бригу о њима јер - нису тестирани.

Ово је, најкраће могуће, описана ситуација која је задесила сада на жалост четворочлану, породицу у Врању. Деца, узраста од 16, 14 и девет година сада су потпуно сама у стану. Како наводи извор Нова.рс (име и презиме познати редакцији), деца имају рођаке који би преузели бригу о њима док им се мајка не врати из болнице. Једина препрека је што деца – нису тестирана.

“Док је отац био у болници, мајка деце је све време имала симптоме. Била је у изолацији са децом, нигде нису излазили. Њему је у једном тренутку било боље, био је млад човек од 45. година. Међутим, био је дијабетичар и преминуо је од последица коронавируса. Сутрадан је сахрањен и исто вече мајку су одвели и сместили у болницу да би је тестирали. То је било пре два, три дана. Деца су од тада сама. Уплашени су, јер им је после смрти оца и мајка одведена од куће, баш као што је и он недавно”, наводи извор Нова.рс.

Да су деца тестирана, наводи саговорник Нова.рс, све би било лако.

“Овако они не смеју да изађу из стана, јер су у изолацији, а нико код њих не може да уђе. Обилазили су их социјални радници у заштитним оделима. Бака је хтела да дође да буде са њима, али су јој епидемиолози забранили, пошто се не зна да ли су и деца заражена коронавирусом”, прича наш саговорник, истичући да деца бар нису гладна, јер им комшије и родбина остављају храну на улазу.

Нова.рс је питања о конкретној ситуацији у којој се налазе ова деца, као и о постојању протокола у оваквим случајевима упутила током преподнева телефоном и мејлом на адресу Министарства рада, које је надлежно за центре за социјални рад. До момента писања овог текста (17.30) одговор нису добили.

Доктор Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању нам се одазвао на телефонски позив, али је истакао да без одобрења директорке Завода не може да даје изјаве. И овој институцији Нова.рс је претходно упутила мејлове са конкретним питањима.

На телефонски позив, у Центру за социјални рад у Врању на питање – са ким бисмо могли да разговарамо да ли је центар упознат са случајем троје деце која су остала сама пошто су им родитељи оболели од коронавируса, кратко нам је речено да јесу, али колегиницу задужену за тај случај нисмо добили, пошто, како су навели, тренутно није била ту.

Одоговор ишчекујемо и од Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” на питање: Постоји ли протокол, да ли се и када тестирају деца на коронавирус у случају када су родитељи, односно старатељи позитивни на овај вирус и одведени од куће на болничко лечење?

А троје деце, док одговори не стигну, је и даље – уплашено и само.

Даниела Илић Красић, Нова

Коментара: 0


#   Врање   Центар за социјални рад   Коронавирус   Нова ТВ
@novarsonline @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима