Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vranje: Tatu odnela korona, mama u bolnici, deca sama kod kuće

rssBookmark and Share

Vranje 03.04.2020. Daniela Ilić Krasić, Nova

Troje dece je ostalo samo u stanu i već dva dana niko ne može da preuzme brigu o njima, jer nisu testirani na koronavirus.

Vranje: Tatu odnela korona, mama u bolnici, deca sama kod kuće

Tata je otišao u bolnicu da se izleči od koronavirusa. Nije uspeo. Mama je na dan njegove sahrane odvedena u bolnicu, iako je danima pre toga, u kućnoj izolaciji, imala simptome. Tek tad je testirana. Troje dece je ostalo samo u stanu i već dva dana niko ne može da preuzme brigu o njima jer - nisu testirani.

Ovo je, najkraće moguće, opisana situacija koja je zadesila sada na žalost četvoročlanu, porodicu u Vranju. Deca, uzrasta od 16, 14 i devet godina sada su potpuno sama u stanu. Kako navodi izvor Nova.rs (ime i prezime poznati redakciji), deca imaju rođake koji bi preuzeli brigu o njima dok im se majka ne vrati iz bolnice. Jedina prepreka je što deca – nisu testirana.

“Dok je otac bio u bolnici, majka dece je sve vreme imala simptome. Bila je u izolaciji sa decom, nigde nisu izlazili. Njemu je u jednom trenutku bilo bolje, bio je mlad čovek od 45. godina. Međutim, bio je dijabetičar i preminuo je od posledica koronavirusa. Sutradan je sahranjen i isto veče majku su odveli i smestili u bolnicu da bi je testirali. To je bilo pre dva, tri dana. Deca su od tada sama. Uplašeni su, jer im je posle smrti oca i majka odvedena od kuće, baš kao što je i on nedavno”, navodi izvor Nova.rs.

Da su deca testirana, navodi sagovornik Nova.rs, sve bi bilo lako.

“Ovako oni ne smeju da izađu iz stana, jer su u izolaciji, a niko kod njih ne može da uđe. Obilazili su ih socijalni radnici u zaštitnim odelima. Baka je htela da dođe da bude sa njima, ali su joj epidemiolozi zabranili, pošto se ne zna da li su i deca zaražena koronavirusom”, priča naš sagovornik, ističući da deca bar nisu gladna, jer im komšije i rodbina ostavljaju hranu na ulazu.

Nova.rs je pitanja o konkretnoj situaciji u kojoj se nalaze ova deca, kao i o postojanju protokola u ovakvim slučajevima uputila tokom prepodneva telefonom i mejlom na adresu Ministarstva rada, koje je nadležno za centre za socijalni rad. Do momenta pisanja ovog teksta (17.30) odgovor nisu dobili.

Doktor Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju nam se odazvao na telefonski poziv, ali je istakao da bez odobrenja direktorke Zavoda ne može da daje izjave. I ovoj instituciji Nova.rs je prethodno uputila mejlove sa konkretnim pitanjima.

Na telefonski poziv, u Centru za socijalni rad u Vranju na pitanje – sa kim bismo mogli da razgovaramo da li je centar upoznat sa slučajem troje dece koja su ostala sama pošto su im roditelji oboleli od koronavirusa, kratko nam je rečeno da jesu, ali koleginicu zaduženu za taj slučaj nismo dobili, pošto, kako su naveli, trenutno nije bila tu.

Odogovor iščekujemo i od Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” na pitanje: Postoji li protokol, da li se i kada testiraju deca na koronavirus u slučaju kada su roditelji, odnosno staratelji pozitivni na ovaj virus i odvedeni od kuće na bolničko lečenje?

A troje dece, dok odgovori ne stignu, je i dalje – uplašeno i samo.

Daniela Ilić Krasić, Nova

Komentara: 0


#   Vranje   Centar za socijalni rad   Koronavirus   Nova TV
@novarsonline @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima