Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Озрен Рашић: Прикупио 50.000 телефонских бројева за четири деценије рада на радију

rssBookmark and Share

Ниш 01.02.2018. Бета

Нишлија Озрен Рашић (64) отворио је на данашњи дан пре четири деценије "велика радијска врата" Радио Ниша и до данас је остао веран новинарској каријери током које је сарађивао са више од 50.000 људи

Озрен Рашић, Јутјуб
Озрен Рашић, Јутјуб

Грађани Ниша, али и слушаоци широм бивше Југославије и света још се сећају бројних емисија које је водио на Радио Нишу попут јутарњег програма "Добро јутро, свако јутро", "Зенита", "Времена за младе" и емисије "Супер си ми ти".

Иза Рашића је више десетина хиљада сати проведених у студију и на терену и својеврстан куриозитет од 2010. године од када ради као дописник Радио Београда 1 до данас, није прошао ни један једини дан, укључујући и суботу и недељу, да га слушаоци у програму нису чули макар једном.

Према његовим речима, највеће богатство свих минулих година проведених у новинарству су пријатељства и контакти са људима.

"Док сам радио у Радио Нишу прикупио сам око 40.000 телефонских бројева. Сада је та цифра још и већа и у именику имам више од 50.000 бројева људи са којима сам сарађивао и са којима и сада сарађујем", изјавио је Рашић за новинску агенцију Бета.

Рад на радију био је Рашићев сан још од најранијег детињства, али ипак није студирао журналистику, већ је завршио Факултет заштите на раду, а потом магистрирао математику.

"Као студент сам прошао аудицију на Радио Нишу и почео да учим новинарски занат. У радио сам радио све, само угаљ нисам уносио. Био сам репортер, новинар водитељ и уредник водитељ", рекао је он.

Рашић је први Нишу увео уживо емитовање програма и организовао омладински програм у коме је новинарском занату учио средњошколце и студенте.

Кроз његову емисију "Време за младе", за десетак година колико је емитована, прошло је више од 300 средњошколаца и студената, а међу њима и садашњи потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

Вести које су обишле свет

"Радио Ниш је у то време био раме уз раме са Радио Београдом, чак смо понекад и пре њих имали вести. Две моје вести, на жалост непријатне, обишле су свет. Једна је била о пожару у Саборном храму у Нишу, а друга о пожару на Хиландару", казао је Рашић.

За пожар у Саборном храму Рашићу је јавила слушатељка. Било је пет часова ујутру.

"Одјурио сам до храма и тамо у порти затекао тадашњег владику, а сада патријарха Иринеја. На моје питање шта се дешава, само ми је одговорио сине, кад црква гори не збори", рекао је Рашић.

Информације о пожару у Хиландару, Рашић је добио од тадашњег конзула наше земље у Солуну Југослава Костадиновића.

"Позвао сам Костадиновића баш у моменту када је био испред улаза на Хиландар. Једино на том месту је имао сигнал и телефонски је дао стравичну слику онога што се дешавало на Хиландару", казао је Рашић.

Увек у току

Према његовим речима, за четири деценије рада на радију нико никада није утицао на његов рад, нити вршио притиске, мада су се за то време промениле бројне власти и системи.

"Све сам преживео зато што сам стално био у току и радио. Стално ми је био циљ да будем јасан и први. У микрофон сам издувао цело своје срце, а трудим се и даље да свакодневно слушаоцима поклањам позитивну енергију", рекао је Рашић.

Свима онима који почињу да се баве новинарским послом Рашић је поручио да морају да науче занат и да имају опште образовање да би успешно радили.

"Најбитније је свакако да се посао воли, а ко воли научиће и да га ради. Идем ка финалу своје каријере у медијској кући која је за мене увек била сан. За мене је рад на Радио Београду 1 круна заната, јер је то занатски најквалитетнији радио код нас", истакао је Рашић.

За досадашњи рад, Рашићу су припале бројне награде, а најзначајнија од њих је "11. јануар", највише признање Града Ниша.

Коментара: 0


#   Ниш     Ивица Дачић   образовање   новинари   Факултет заштите на раду   Озрен Рашић
@DacicIvica @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима