Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ozren Rašić: Prikupio 50.000 telefonskih brojeva za četiri decenije rada na radiju

rssBookmark and Share

Niš 01.02.2018. Beta

Nišlija Ozren Rašić (64) otvorio je na današnji dan pre četiri decenije "velika radijska vrata" Radio Niša i do danas je ostao veran novinarskoj karijeri tokom koje je sarađivao sa više od 50.000 ljudi

Ozren Rašić, Jutjub
Ozren Rašić, Jutjub

Građani Niša, ali i slušaoci širom bivše Jugoslavije i sveta još se sećaju brojnih emisija koje je vodio na Radio Nišu poput jutarnjeg programa "Dobro jutro, svako jutro", "Zenita", "Vremena za mlade" i emisije "Super si mi ti".

Iza Rašića je više desetina hiljada sati provedenih u studiju i na terenu i svojevrstan kuriozitet od 2010. godine od kada radi kao dopisnik Radio Beograda 1 do danas, nije prošao ni jedan jedini dan, uključujući i subotu i nedelju, da ga slušaoci u programu nisu čuli makar jednom.

Prema njegovim rečima, najveće bogatstvo svih minulih godina provedenih u novinarstvu su prijateljstva i kontakti sa ljudima.

"Dok sam radio u Radio Nišu prikupio sam oko 40.000 telefonskih brojeva. Sada je ta cifra još i veća i u imeniku imam više od 50.000 brojeva ljudi sa kojima sam sarađivao i sa kojima i sada sarađujem", izjavio je Rašić za novinsku agenciju Beta.

Rad na radiju bio je Rašićev san još od najranijeg detinjstva, ali ipak nije studirao žurnalistiku, već je završio Fakultet zaštite na radu, a potom magistrirao matematiku.

"Kao student sam prošao audiciju na Radio Nišu i počeo da učim novinarski zanat. U radio sam radio sve, samo ugalj nisam unosio. Bio sam reporter, novinar voditelj i urednik voditelj", rekao je on.

Rašić je prvi Nišu uveo uživo emitovanje programa i organizovao omladinski program u kome je novinarskom zanatu učio srednjoškolce i studente.

Kroz njegovu emisiju "Vreme za mlade", za desetak godina koliko je emitovana, prošlo je više od 300 srednjoškolaca i studenata, a među njima i sadašnji potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Vesti koje su obišle svet

"Radio Niš je u to vreme bio rame uz rame sa Radio Beogradom, čak smo ponekad i pre njih imali vesti. Dve moje vesti, na žalost neprijatne, obišle su svet. Jedna je bila o požaru u Sabornom hramu u Nišu, a druga o požaru na Hilandaru", kazao je Rašić.

Za požar u Sabornom hramu Rašiću je javila slušateljka. Bilo je pet časova ujutru.

"Odjurio sam do hrama i tamo u porti zatekao tadašnjeg vladiku, a sada patrijarha Irineja. Na moje pitanje šta se dešava, samo mi je odgovorio sine, kad crkva gori ne zbori", rekao je Rašić.

Informacije o požaru u Hilandaru, Rašić je dobio od tadašnjeg konzula naše zemlje u Solunu Jugoslava Kostadinovića.

"Pozvao sam Kostadinovića baš u momentu kada je bio ispred ulaza na Hilandar. Jedino na tom mestu je imao signal i telefonski je dao stravičnu sliku onoga što se dešavalo na Hilandaru", kazao je Rašić.

Uvek u toku

Prema njegovim rečima, za četiri decenije rada na radiju niko nikada nije uticao na njegov rad, niti vršio pritiske, mada su se za to vreme promenile brojne vlasti i sistemi.

"Sve sam preživeo zato što sam stalno bio u toku i radio. Stalno mi je bio cilj da budem jasan i prvi. U mikrofon sam izduvao celo svoje srce, a trudim se i dalje da svakodnevno slušaocima poklanjam pozitivnu energiju", rekao je Rašić.

Svima onima koji počinju da se bave novinarskim poslom Rašić je poručio da moraju da nauče zanat i da imaju opšte obrazovanje da bi uspešno radili.

"Najbitnije je svakako da se posao voli, a ko voli naučiće i da ga radi. Idem ka finalu svoje karijere u medijskoj kući koja je za mene uvek bila san. Za mene je rad na Radio Beogradu 1 kruna zanata, jer je to zanatski najkvalitetniji radio kod nas", istakao je Rašić.

Za dosadašnji rad, Rašiću su pripale brojne nagrade, a najznačajnija od njih je "11. januar", najviše priznanje Grada Niša.

Komentara: 0


#   Niš     Ivica Dačić   obrazovanje   novinari   Fakultet zaštite na radu   Ozren Rašić
@DacicIvica @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima