Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због чега Кон жели да се што пре распусти Кризни штаб

Bookmark and Share

04.01.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Кризни штаб је већ обавио све што је битно а осећаће се потреба за делом штаба бар још пола године. Имаћемо оружје тј. вакцину и треба је што пре употребити, рекао је за РТС члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Брзина организовања вакцинисања директно утиче на ток пандемије, рекао је Кон за Јутарњи програм. Он је навео пример Израела који је за десетак дана вакцинисао више од милион људи док вакцинација доста спорије иде у САД.

"После прва два таласа имамо измерено да је 27,5 одсто људи било у контакту са вирусом а са трећим кругом то је око 35-40 одсто. Потребно је да 60 одсто људи буде имуно а за то је потребно да се вакцинише око милион и по грађана Србије. То сада зависи искључиво од нас", рекао је Кон.

Епидемиолог каже да треба очекивати да ситуација буде боља из дана у дан али и да ћемо осетити последице већих окупљања и шетњи, посебно у Београду, после Божића.

За Нову годину Кон је грађанима пожелео да се Кризни штаб што пре укине, тј. да престане потреба за њим а одговор који сви желимо да чујемо је до када ћемо носити маске.

"То пре свега зависи од имунитета. Са 60 одсто вирус још увек може да зациркулише али ће то свакако бити мање него сада. Да би вирус престао да циркулише у популацији потребно је да имунитет има више од 80 одсто а за то би у нашој земљи требало да се вакцинише око 3,5 милиона људи", објашњава Кон.

Оклевање са вакцинацијом је нешто најгоре што може да нам се деси, сматра Кон.

"Треба јасно рећи да су све вакцине безбедне а све остало је питање афинитета према некој од вакцина", рекао је Кон.

Епидемиолог каже да мора да се схвати да је неопходно да се спроведе вакцинација јер чекање успорава најјачу превентивну меру.

"Оптимизам сада треба да презентујемо. Нема чекења, држава је до сада учинила све што је могла, вакцина не може да стоји већ треба одмах да се користи. Имамо приоритизацију и нема више оклевања", закључио је Кон за РТС.

Коментара: 0


#   РТС   кризни штаб   Коронавирус   Предраг Кон   ковид вакцина
@rts_vesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима