Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зграда Харемлука у Врању без закупца

rssBookmark and Share

Врање 15.01.2015. РТС

Зграда Харемлука у Врању из 18. века, која је под заштитом државе, више нема закупца.
Раскинут је двадесетогодишњи уговор између Симпа и Народног музеја.
Град Врање тражи од државе право на управљање, да би заштитили зграду од пропадања.

SkyscraperCity
SkyscraperCity

Репрезентативни пример старе балканске куће Харемлук саграђен је 1765. године од опеке, облепљене блатом и окречене. Подигао га је заједно са Селамлуком, имућни Турчин Рауф бег Џиноли.

У Селамлуку је становао паша са пратњом, а у Харемлуку његове жене.

"Харемлук и Салемлук чине јединствени комплекс под називом Пашини конаци. Између ова два објекта у време Турака, односно паше, направљен је дрвени мост како би паша могао да пређе између једног објекта у други", каже директор Народног музеја у Врању Ненад Стојиљковић.

Грађевина има приземље и спрат које повезују стрме степенице. На спрату је велики хол неправилног облика, таваница је украшена дрвеним орнаментима.

Између хола и соба су мање просторије, звали су их оџаклије и служиле су за грејање.

По ослобођењу Врања од Турака ћерка Хусеин паше, Абдуљ ханума продала је куће владици Пајсију. У њима се налазила и прва отворена Гимназија где је учио и Бора Станковић, а предавали су му Радоје Домановић и Јаша Продановић.

"Ту је радила и врањска општина, ту је основан и Градски музеј, ту је радио и Историјски архив", каже Нела Димитријевић, члан Градског већа за културу.

Зграду карактеришу кровови на четири или више вода покривени ћерамидом, са истуреном стрехом. Ограђена је високим зидом са капијом, која је служила као споредан улаз за потребе домаћинства.

Данијела Манић Стојилковић

video...

Коментара: 0


#   Врање   Бора Станковић   Историјски архив   Народни музеј Врање   Ненад Стојиљковић   харемлук     Нела Димитријевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима