Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Живе без струје и воде, сада остали и без кућа

rssBookmark and Share

Куршумлија 14.07.2014. ЈужнаСрбија.Инфо

У куршумлијском насељу Барлово Екуменска хуманитарна организација из Новог Сада донирала је 16 шпорета на дрва за породице које су после великих поплава у мају месецу ове године остале без својих домова.

Живе без струје и воде, сада остали и без кућа

У веома лошим условима за живот, без струје и пијаће воде у ромском насељу Барлово живи 22 породице, 131 особа од којих је 65-оро деце.

Према речима кординатора пројекта Слађане Јовановић, приоритет пројекта је барловско насеље, због веома лоших елементарних услова за живот, који је почео 1. јанура и трајаће до 31. децембра 2014. године. Међутим због поплаве у мају месецу ове године која је задеслиа општину Куршумлија највеће штете претрпело је поменуто насеље, у коме је шест породица остало без својих домова.

Слађана истиче да је Екуменска хуманитарна организација због насталог проблема аплицирала код Швајцарске агенције за хитне хуманитарне интервенције и добила двомесечни пројекат, помоћи у храни, хигијенском прибору и основних ствари за покућство.

Комплетна вредност пројекта износи два милиона динара. У четири наврата ове године 35 породица добило је по два пакета хране и хигијенског прибора, а у сарадњи са Домом Здравља у Куршумлији одрађене су и 24 здравствене радионице где су лекари куршумлијског Дома здравља посећивали ове породице и радили с њима.

За 10 породица које нису имале где да спавају обезбеђено је 10 каучева и 24 пећи, које су привремено смештене на Барловском вису.

У ромском насељу Барлово у току су радови на изградњи 6 поплављених кућа, где су завршени темељи а мештани сами изводе радове уз стручну асистенцију тима из општине и стручног тима из ЕХО организације. У септембру или октобру планирано је да започете куће буду завршене. Општина Куршумлија ће изградити водоводну мрежу, што значи да ће свака породица добити собу са купатилом у зависности од броја чланова породице. У протеклом периоду извршено је и чишћење бунара техничке воде, како би се могла наставити градња започетих кућа.

На локацији у Барловском вису предвиђена је изградња још седам кућа како би се коначно решило стамбено питање за још толико породица из барловског насеља.

Кординатор за ромска питања Општине Куршумлија Бошко Ајдиноћ истиче да је од велике важности химанитарна помоћ из Новог Сада за породице које су остале без својих домова у катастрофалним поплавама које су задесиле куршумлијску општину.

Оливера Ђорђевић мештанка ромског насеља у Барлову истиче да је веома захвала поменутој хуманиртаној организацији и општинском руководсву на добијеној донацији.

"Много ми значи шпорет који сам данас добила, живим у просоријама железничке станице са седморо деце и супругом у веома лошим условима и без струје. Сви заједно користимо само само ту једну просторију, што је много тешко. Шпорет који сам добила много ће ми значити за припремање хране и грејање зими, хвала свима који су нам помогли", изјавила је Оливера.

Коментара: 0


#   Куршумлија   Роми   Барлово     Цигани   без струје   општина Куршумлија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима