Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Милош Цветковић: Мени је глума на неки начин постала "сламка спаса"!

rssBookmark and Share

Ниш 01.09.2019. А. Анђелковић, Јужна Србија Инфо

Вечерас URBANCASTLE отвара врата за све љубитеље позоришта, јер у дворишту ,Универзитета почиње 15.  УРБАН  ФЕСТ, у организацији Студентског културног центра Ниш. 

Милош Цветковић: Мени је глума на неки начин постала "сламка спаса"!

Свечано отварање фестивала заказано је за 20:20 сати, а затим су на репертоару две представе “27 – И дрво је рекло немој” и “Породичне приче”, које нам доносе глумци, Академије уметности Бања Лука (Република Српска, БиХ).

Тим поводом смо ми дан раније заврили иза кулиса, погледали њихову пробу свечаног отварања и разговарали са уметничким директором Академског позоришта Милошем Цветковићем.

Пре глуме студирали сте медицину, како сте одлучили да пређете на глуму?

- Па не знам… то је била одлука, заправо и не може баш нешто да се каже да сам студирао медицину, нисам често ишао на факултет. Мислим да ме пубертет стигао касније него остале људе, заправо моја мајка је мени рекла да се отворила нека нова академија, која је била у Нишу. Некада ранија сам можда, једном помишљао да пробам да упишем Факултет драмских уметности, али то није отишло даље од неког размишљања. Када је то било ближе, када је било у Нишу, отишао сам на пријемни и уписао Академију. Заправо тек негде на другој години сам почео да схватам, шта је то глума, шта је то позориште, и онда сам почео то да волим, тек на пола друге године.

Шта сте ви то схватили, шта је то глума и позориште?

- Тешко је рећи, ја сам схватио шта мени представља глума. Мени глума на неки начин постала сламка спаса, у том смислу да ли је то био излазак из пубертета или је било нешто друго, али неки ослонац. 

Да ли сте се икада покајали што се постали глумац?

- Нисам, Никада.

Јуче су се завршили Филмски сусрет, шта ви мислите о овом фестивалу и да ли га посећујете?

- Ове године нисам због проба и због других обавеза које су ми биле баш у току Филмских сусрета, јер ми је ово лето било једно радно лето, а инче посећујем. Тај фестивал сам по себи има једну дугу традицију и мислим да га треба неговати.

Како је дошло до тога да постанете уметнички директор Академског позоришта?

- Предложио ме предходни уметнички директор, који је био мој колега са класе. Младен Милојковић, он је престао да ради на том месту, и ту постоји један манир да онај ко је био уметнички руководилац да предлог, па ако директор Студентског кучтурног центра усвоји тај предлог, она ће тај и бити уметнички  руководилац, ако не онда не. Милош Јовић који је био директор је пристао, и онда сам ја дошао на то место.

У једном кратком периоду нисте биле на тој позицији, због чега сте одусталу и због чега сте се касније вратили?

- Мислим да је дошло у једном тренутку до презасићења, можда је то у том тренутку била моја импулсивна реакција. То је био Април месец, када је дошао Септембра управа још увек није поставила новог уметничког  руководиоца, идаље су били за ту варијанту да то буде ја. Од свега тога, по мом мишљењу није направљена нека велика ствар.

Да ли сте икада осетили да људи не поштују довољно Академско позориште као студентско?

- Мислим да људу генерално не знају за Академско позориште, у овом граду. Мислим да идаље једно 70, 80% грађана Ниша не зна да постоји Акдемско позприште, а што се тиче поштовања мислим да ови који знају да постоји, да га итекако поштују.

Академско позориште организује Урбан Фест 15 година, колико година ви лично учествујте  у организацији?

- Па од када сам уметнички руководилац, ја сам уметнички руководилац од децембра 2014. Ово је пета година.

Да ли вам је неки од предходних фестивала остао у посебном сећању, и по чему?

- Остало ми је у сећању отварање фестивала од пре три, и од пре четри године. Зато што, по мом мишљењу, то су била најузбудљивија и најинтересантнија отварања фестивала. Ансамбл нашег позоришта учествује на отварању фестивала, па ми је то било и најдраже. Што се тиче самог програма фестивала и представа, прошло је ту много добрих представа, не бих издвајао ни једну. Мислим да ће ове године УРБН ФЕСТ да се попне на један већи и озбиљнији ниво што се тиче организације и што се тиче програма фестивала. Мислим да ће то бити манир и наредних година да  јачамо тај фестивал.

Да ли нас ове године очекује неки спектакл на отварању?

- Не могу о томе ништа да вам кажем, не знам ни колико ће бити спектакуларно. Знам да ће бити свећано и у неку руку узбудљиво отварање, то је сигурно.

Да ли сте гледали овогодишње представе и које бисте препоручили лично својим пријатељима?

- Ја бих својим пријатељима препоручио све представе, ове године нисам гледао све представе, али ове које нисам гледао чуо сам да су јако добре. Ове које сам гледао су заиста изузетне, и мислим да не би требало да се пропусти ове године ни једна представа.

Шта нас очекује у новој сезони Акдемског позоришта?

- Много тога. Кренуће са почетком сезоне. У припреми су две представе, једна поново у режији Душана Матејића, који са поносом могу да кажем постао редован код нас. И представа младог редитеља, једног од најбољих младих редитеља у Србији, представа Давида Алића.

Када можемо да очекујемо аудицију за пријем нових чланова?

- Као и сваке године, крај септембра, почетак октобра.

Милоша смо извели са пробе, да бисмо урадили овај разговор, стрпљиво је одговарао на наша питања, иако смо касније, када се врато на пробу и нас пусти иза кулиста, видели да је он задуже за већи део организација око отварања УРБАН ФЕСТА.

По ономе што смо видели мислим да нас очекује један спектакл на отварању, онако како то само Акдемци умеју.

Коментара: 0


#   Ниш   глумци   Урбан фест   Милош Цветковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима