Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

''Највише жалби на дискриминацију у области рада и запошљавања''

rssBookmark and Share

Топлички округ 31.12.2013. JužnaSrbija.Info

О угрожености мањина се, са правом, често говори, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић о тим, али и стварима из приватног живота, у ексклузивном новогодишњем интервјуу само за ''ЈужнуСрбију''.

''Највише жалби на дискриминацију у области рада и запошљавања''

* На шта сте највише притужби добили током протекле године ?

Убедљиво највећи број притужби, више од трећине, односи се на дискриминацију у области рада и запошљавања. Грађани и грађанке подносе притужбе јер сматрају да доживљавају дискриминацију на послу или у поступку запошљавања. Такође, није мали ни број притужби које се односе на поступке пред органима јавне власти, и то на свим нивоима. Када говоримо о основу дискриминације, готово 17 одсто се односи на националну припадност или етничко порекло, затим на инвалидитет, пол и здравствено стање. Укупан број обраћања Поверенику, вишеструко је повећан, али то не значи да се дискриминација повећала, већ да је грађани и грађанке све више препознају, да реагују и траже заштиту. Институција Повереника је сада видљивија и зато нам се људи све више обраћају.

 

* С обзиром на кризу, какви су ваши услови за рад ?

С једне стране, могло би да се каже да су од самог почетка установљавања овог органа, услови за рад - као да је криза. Под тим подразумевам мањак људи и простора, три пута нас је мање него што би требало да буде запослених, а посла је из дана у дан све више. Са друге стране, морам да кажем да смо ми, као независни орган, изузети из мера забране запошљавања у јавном сектору, што је добро, јер ћемо на тај начин бити у могућности да подижемо своје капацитете, што ће допринети да још брже и квалитетније одговоримо задацима који су у надлежности Повереника за заштиту равноправности. Невоља је међутим, што су у буџету томе намењена скромна средства, а и сам простор у коме радимо не омогућава да запослимо нове људе.

 

* Како коментаришете врло честе хомофобичне изјаве челних људи у Нишу и Топличком округу ?

Чини ми се да хомофобични ставови нису ексклузивитет само Ниша, односно Топличког округа, како сте навели. Мислим да је јавног изношења таквих ставова било и раније, од различитих представника власти. Морам да и овом приликом истакнем да се од њих очекује да буду свесни своје појачане одговорности јер својим дискриминаторним изјавама утичу на јавно мњење. Од представника власти очекује се да стриктно поштују лјудска права и прописе о забрани дискриминације И буду свесни да уставом гарантована слобода говора не сме да буде изговор за саопштавање идеја и ставова који представлјају говор мржње, омаловажавање, понижавање и повреду достојанства лица на основу њихове сексуалне оријентације.

 

* Да ли имате осећај да сте се нечега одрекла због посла којим се бавите ?

Нисам се одрекла, већ сам, напротив, додала још један посао. Трудим се да свим својим капацитетима, знањем, компетенцијама и искуством, одговорим на све дужности и обавезе и као повереница и као професорка.

 

* Чиме се бавите у слободно време ?

Откад сам постала повереница, слободно време у мом животу не постоји. А кад га мало уграбим, онда нема ничег лепшег од дружења са породицом, пријатељицама, од читања добре књиге.

 

* Да ли постоји неки проблем који вас додатно оптерећује у овим празничним данима ?

Проблема има свако од нас, и свакоме се његов чини највећи, тако да о њима не говорим јавно.

 

* Шта ћете пожелети у поноћ ?

Пожелећу свима добро здравље, и пожелећу да наступајућа година буде на свим пољима боља и успешнија од ове која је за нама. Да буде више мира, толеранције и разумевања медју људима, а мање искључивања, сукоба и насиља.

 

* Да имате чаробан штапић, шта је прво што вам сада пада на памет, а што би сте учинили ?

Не верујем у чаробне штапиће, верујем да се чак и тешко оствариве ствари достижу великим радом и трудом.

 

* Која је ваша дестинација из снова где бисте волели да дочекате Нову годину ?

Немам неких, како кажете, дестинација из снова. Нову годину дочекујем већ годинама у кругу пријатеља. Што се путовања тиче, она се углавном своде на службене одласке, тако да ће неки дужи и озбиљнији одмор морати да сачека неко друго време са мање обавеза.

 

* И на крају, имате ли нешто да нам кажете што није за јавност ?

Чини ми се да не постоји нешто што би требало да кажем јавности, а да она са тим већ није упозната, када је у питању мој рад и као поверенице и професорке. Трудим се да не кријем ни мале, а камоли велике ствари, ни у приватним ни у пословним односима. Настојим да следим мудру изреку која каже да сваки међуљудски однос вреди у мери у којој је заснован на искрености и добронамерности.

 

Коментара: 1


#   Топлички округ   Невена Петрушић   јавно мњење
@


 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима