Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Новаковић: Социјалисти не могу бити на различитим странама!

rssBookmark and Share

29.06.2017. Јужна Србија Инфо

"Социјалисти из Ниша желе исто, а то је јака Социјалистичка партија, онда ми, социјалисти, никада не можемо бити на различитим странама", рекао је између осталог Игор Новаковић председник ОО СПС Медијана у Нишу.

Новаковић: Социјалисти не могу бити на различитим странама!

Какви су то сукоби унутар СПС-Ниш?

Пошто сви ми социјалисти Ниша, желимо исто, а то је јака Социјалистичка партија Србије, онда ми, социјалисти, никада не можемо бити на различитим странама. То што су једни за једна кадровска решења, а други за друга, то што су једни блиски СНС-у, а други својој партији, не значи да смо једни другима непријатељи, нити да смо на супротним странама. Када то прихватимо тада ћемо напокон направити основ да можемо да кренемо ка циљевима којима сви тежимо.

Узроци сукоба у партији могу бити и неусаглашавање личности, неусаглашени системи вредности, и нејасна радна задужења  и ограничени ресурси неприкладна комуникација и нејасна правила и норме, и потиснути претходни сукоби. Сматрам да осим неусаглашавања личности, све остало не може бити предмет сукоба.

Три су могућа исхода сукоба, а то су једни добијају, а други губе, друго, где и једни и други губе, а само је могуће решење где и једни и други добијају. Јер, у супротном, увек ћемо се враћати на прва два решења. То је питање времена. За наше старије другове, то је врло брзо. Желимо, и да након њиховог одласка у пензију, користимо њихове ресурсе у пуном капацитету. Тако то раде мудри људи. А СПС је увек био светионик мудрости.

Ово говорим хипотетички, јер код нас никада нема сукоба који би правили тектонске поремећаје. Не знам ни шта ме питате, јер нисам упознат да постоје сукоби високог интензитета. Сукоби ниских интензитета, као размена различитих мишљења су увек присутни. Јер да сви мислимо исто, то значи да нико ништа не мисли.

Доста социјалиста, нишких функционера, иде врло брзо у пензију, неки већ ове године, неки следеће. Да ли се припремате за смену генерација?

Смена генерација је увек неминовни процес. И неповратни. То је потпуно природно. Ми, представници средње и млађе генерације, нисмо за то да постоје унутарстраначка племена, већ желимо да имамо самосвесне младе људе који се окупљају и удружују на основу истих идеја, а све под окриљем идеологије која се налази у нашем програму. Немамо времена да размишљамо о смени генерација, не бавимо се тиме, јер је то као процес нешто природно незаустављиво. И припремамо се за кадровска решења, са којима ћемо изаћи већ на наредном Конгресу, следеће године. 

Једино на чему радимо, је да не правимо дисконтинуитет са политиком наших старијих другова. Зато и постоји потреба да и садашњу политику заједно договарамо. Наш однос према њима је такав да постоји наша велика жеља да и након њиховог одласка у политичку пензију, можемо увек да се ослонимо на њихова промишљања, ставове и знања. И да будемо увек ту за њих, када им то буде потребно.

Тренутно се бавимо промишљањима око јачања и уједињавања нас самих, али и свих левих снага, које желе да се окупе око СПС. 

И на крају, да будем потпуно јасан, ко не види врло блиску будућност и не подржава сигурно надолазеће снаге унутар СПС, тај клизи ка политичкој пензији. При томе, ту мислим и на припаднике своје генерације али и младје унутар СПС. Ту мислим и на све остале политичке организације и на оне који их предводе. То за мене није фикција, то је за мене детерминистички сигурно.

Ипак је одборничка група подељена, послали сте предлог за новог Шефа одборничке групе и новог члана одбора за именовање. Нови шеф по предлогу већине одборника је Небојша Богдановић. Служба за Скупштинске послове не прихвата такав предлог. Како је то иста та служба прихватила када су вас мењали?

Пре свега, није тачно да је наша одборничка група подељена. Она је била и биће јединствена. Нисмо ми, ко зна ко. Ми смо најозбиљнији политички субјекат на политичком небу у најдужем трајању. Можда би то неко волео, можда су то нечије пројекције? Упознат сам са чињеницом да је послат предлог за промену шефа одборничке групе и члана одбора за именовање. Разлози за такав потез су произашли из иницијативе да се не гомилају јавне функције, а нисмо ни били сигурни да ли државни службеници могу бити одборници.

Служба за Скупштинске послове се не пита око тога, баш ништа. То није конститутивни акт. То је унутрашње питање одборничке групе СПС. И то, већине у њој самој. 

Одбијање таквог предлога од стране Службе, значило би да бирократе у тим пословима уредјују односе у СПС-у. Просто незнање. Зато никада нисам носио кравату, да не бих личио на такве типове.

Ви социјалисти се ставили у улогу спашавања неолибералног концепта и десних снага, посебно СНС?

Зато што колапс капитализма, као што знамо од 1930-их, није добро место за хуманисте. Левица не зна, овог тренутка, како одговорити на огромну депресију капитализма. Није успела 1930-их у целом свету, није успела у Британији 1981, подбацила је сваки пут. Левица није спремна да наследи бреме пропадајућег капитализма. Социјализам или нешто боље од капитализма може се појавити једино у време раста капитализма, у периоду када технолошке иновације омогућавају платформу на којој можемо сарађивати на темељу социјалистичких принципа. То се неће догодити због слома производње, расула , незапослености и глади. Велике грешке комунизма догодиле су се због тога што смо, наводно, покушали створити социјалистичку утопију из урушене економије. Зашто би сада успело, када није ни тада?

Када се политички и војно стабилизује регион, опоравимо економију, произведемо већу запосленост... тада можемо да имплементирамо своје принципе.

Из перспективе данас широко распрострањеног песимизма натопљеног цинизмом, опрезни оптимизам може се некоме учинити донкихотовским, али у ситуацији у којој је глобална економија смртно рањена, и постоји стварна претња глобалне катастрофе, траже се управо непоткупљиви храбри визионари, експерти с дозом здравог идеализма – идеалисти с ногама чврсто на земљи. 

Какво је ваше мишљење о СПС, има ли она потенцијала, у смислу идеја, да нешто промени?

Зависи од очекивања. Можда бисте, када би нас посетили, били изнађени оним што бисте тамо затекли и помислили да је то огромна машинерија. Можда, тренутно, наш рад и улагање није у складу са резултатима али, верујте на реч, најбоља инвестиција је увек инвестиција у људе.

СПС је увек дело у настајању. Оно што нам треба је јасна стратегија о томе што би требали урадити у следећих десет година. Мислим да је СПС партија која има највише потенцијала, који ће тек бити реализован.

Коментара: 0


#   СПС   Игор Новаковић   Небојша Богдановић
@socijalisti @redinmind @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима