Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Урош Парлић: Туризам у Нишу већи потенцијал од индустрије

rssBookmark and Share

Ниш 19.02.2015. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Екслузивно, Урош Парлић директор "Туристичке организације Ниш" (ТОН), за Јужну Србију Инфо, говори о туриристичким потенцијалима Ниша и његовој перспективи.

Урош Парлић: Туризам у Нишу већи потенцијал од индустрије

ЈСИ -Како видите ТОН пре Вашег доласка на чело фирме, а како сада? Шта је то што бисте издвојили?

У.П. ТОН постоји и ради пре мене, ја сам се фокусирао на промену концепције рада организације, која се пре свега огледа у брендирању Ниша, у његовој прпознатљивости на првом месту.

Оно, што је било јако битно је туристичка сигнализација, која пре тога скоро да и није постојала. У пројекту везаном за сигнализацију, добили смо од министарста привреде 12 милиона динара, што је у многоме помогло да се туристима олакша кретање, а у исто време да се усмере на циљна места у граду, од табле добродошлице, до интерсантних локација на ободима града (Бојанине воде, Јелашничка клисура).

Друга ствар, такозвана модернизација у технолошко-маркетиншком смислу, веб сајт, твитер, фејсбук и привлачење светских туристичких путописаца, како би они на најпозитивнији начин пренели своја искустава и запажања одавде.

У једном од таквих текстова Ниш је проглашен за једно од 10 места које треба видети у свету, што је признајете, велика ствар.

Даље, анимирање и оствривање контакта са многобројним тур-операторима, учествовање на сајмовима у окружењу и привлачење баш тих гостију, што је потпуно природно (Софија, Скопље, па и Москава).

Русија је приоритет у даљм плану и наравно дестинације према којима лети Виз Ер, са нишког аеродрома.

Манифестације-фестивали у самом граду су такође приоритет, без обзира да ли смо ми организатори или само помажемо.

Манифестације у оквиру културног наслеђа, активни одмор, а посебан значај придајемо такозваном гастро туризму, где Ниш заиста има чему да се похвали ( бурек, роштиљ, "мерак").

ЈСИ – Шта је са Медианом ( археолошко налазиште ), завршетак крова?

У.П. Радови се ближе крају и то ће бити нови хит у туристичкој понуди, веома интерсантан. Завршетак куполе је при крају и сви смо поносни на то.

Да не заборавимо Тврђаву, која свакако заслужује епитет бренда Ниша. Њој предстоји санација и реконструкција која би у сваком смислу приближила посетиоцима посету овог изузетног места, али морамо пре тога да одредимо ко "газдује" овим благом Ниша ( Република, Град?).

ЈСИ – Бежични интернет у граду за посетиоце ?

У.П. Одличана идеја и тражћемо сарадњу са провајдерима да нам омогући ову опцију. Ниш већ има своју бесплатну промо апликацију и то функционише јако добро.

ЈСИ – Каква је сарадња са Туристичком ораганизацијом Србије?

У.П. Одлична! Користимо њихове ресурсе, пре свега у презентацији, а и комунукацији са тур-оператерима. Све у свему, сарадња на завидном нивоу.

ЈСИ – Комуникација и сарадња са ресорним службама на нивоу Републике?

У.П. Чуо сам, али нажалост ми немамо никаву сарадњу.

ЈСИ – Нишка Бања, шта се дешава?

У.П. Потпуно одсуство у концепцији идеје у Бањи . . На локалном нивоу, и ја не знам зашто. Бања се претвара у лечилиште,  што је у многоме другачије од здравственог туризма.

Не знам да ли је политика у питању, ја се не бавом политиком, али велики недостатак капацитета и идеје. Велики је потенцијал, али лимитирани су капацитетима. Морају сами да осмисле шта хоће, своју концепцију.

ЈСИ – Куп Радивоја Кораћа?

У.П. Поред самог такмичења, Ниш је увек интерсантан посетиоцима због своје гостољубивости, добре хране, јужњачком духу, који плени. Ми смо се портудили у сарадњи са институцијама да безбедност буде на правим месту.

ЈСИ – Како даље, идеје?

У.П.  Мишљења сам да Ниш треба да се окрене туризму и развоју у том првацу, а не некавој реиндустријализацији? То је много практичније, реалније и мање кошта, а са извесни резулататима.

ЈСИ – Ваш посао, колоико Вам одузима приватни живот?

У.П. Много... Ушао сам у све ово да бих пренео савоја личана искуства. Не знам да ли сам успео, можда је још рано, али сигуран сам да након овог искуства, нећу бити више у овој причи.

Велика жртава, рад и  искреност, а стално сте на удару јавности, без обзира да ли сносите одговорност или не. Нисам знао шта све носи јавна функција?

Порука, особи која би дошала после мене,  да ради и да се што мање обазире на "политику" и да буде истрајна, можда јача од мене у својим добронамерним идејама, као што сам и ја био и то ће се сигурно вредновати..

 

 

Коментара: 0


#   Ниш   туризам   Нишка Бања   интернет   интервју   Урош Парлић   Бојанине воде   Виз Ер   Туристичка организација Ниш     планови   археолошко налазиште   Јелашничка клисура   бежични интернет
@wizzair @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима