Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аустријски филмски фестивал 2023 у Нишу од 20. до 24. априла

rssBookmark and Share

Ниш 11.04.2023. Јужна Србија Инфо

Ове године, Фестивал аустријског филма 2023. биће одржан у Нишу од 20. до 24. априла у биоскопу Синеплекс Ниш, у сарадњи са Нишким културним центром.

Фото: Кадар из филма
Фото: Кадар из филма

У селекцији „ Откривено – филмови нове ере“ очекује нас избор од шест савремених аустријских филмова новије продукције. У четвртак 20. априла у 21 час биће приказан редитељски „Изнад света“. Адриан Гоигингер. Следећег дана (петак, 21. април) у 21 час заказана је пројекција филма „Алма & Оскар“ Дитера Бернера . У суботу 22. априла у исто време на програму ће бити филм „Вера” у режији Тице Ковија и Рајнера Фримела, а у недељу 23. априла следи „Нулти пацијент” Штефана Рузовицког, док се програм у овој селекцији затвара. са филмом „Нарцис и Златоусти”.Штефан Рузовицки (понедељак, 24. април, 21 час).

У селекцији „Легенда Арни “, посвећеној филмовима са Арнолдом Шварценегером у главној улози, холивудски класици „Предатор“ Џона Мектирнана (20. април, 19 часова) и „Конан Варварин“ Џона Милијуса (21. април, 19 часова. ) биће приказан у биоскопу Цинеплекк Крагујевац., "Терминатор И" Џејмса Камерона (22. април у 19 часова) и "Истините лажи" Џејмса Камерона (23. април у 19 часова).

Селектор овогодишњег издања Аустријског филмског фестивала је редитељ и професор Милутин Петровић . Ове године фестивал се одржава у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, са неким пројекцијама и у другим градовима.

Радња филма Марзенгрунд / Изнад света Адријана Гоигингера прати Елијаса, сина најбогатијег фармера у долини Цилертал, од кога се очекује да ускоро преузме разна породична имања. Али што се 18-годишњак више труди да испуни наде које се у њега полажу, то више пати. Све се мења када се пресели у планине. Илијас се убрзо настани у пустињи и самоћи, развијајући близак однос са светом природом.

Радња филма "Алма и Оскар" Дитера Бернера смештена је у Беч 1912. године. Недавно удовица, композиторка Алма Малер, велика дама бечког друштва, заводи енфант террибле бечке уметничке сцене, младог сликара Оскара Кокошку. Оно што је почело као сексуална авантура брзо се претвара у интензивну аферу, која обоје води у самоуништење.

У филму „Вера” редитеља Тице Ковија и Рајнера Фримела, истоимена главна јунакиња живи у сенци свог славног оца. Уморна од свог површног живота и односа, лута кроз римско високо друштво. Када повреди дете у саобраћајној несрећи у предграђу, успоставља интензиван однос са осмогодишњим дечаком и његовим оцем. Али убрзо мора да схвати да је и у том свету само инструмент за друге.

Остварење „Нултог пацијента” истог редитеља фокусира се на супервирус који је човечанство претворио у високо интелигентне, модерне убице, а асимптоматска жртва која може да комуницира са зараженима мора да предводи последње преживеле у лову на нулог пацијента и лек. .

У филму „Нарцисс унд Голдмунд / Нарцис и Златоусти“ Штефана Рузовицког, младић Голдмунд (Златоусти) бива послат у манастир да се искупи за грехе своје мајке. Овде упознаје почетника Нарциса и започиње дубоко пријатељство. Неколико година касније, Нарцис одлучује да настави да живи у молитви и медитацији, док Голдмунд бира пут даље од манастира да би постао авантуриста. Веома драматичан тренутак поново спаја пријатеље.


#   Ниш   Нишки културни центар   Аустријскки филмски фестивал
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима