Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фестивал аустријског филма у Нишу од 24. до 27. септембра

rssBookmark and Share

Ниш 22.09.2022. Јужна Србија Инфо

Овогодишњи Аустријски филмски фестивал гледаоца води од минимализма и својеврсног врхунског концепта о протоку времена у филму “3:30 PM” - перцепције исцрпљених људских живота филмографије Лудвига Вуста (Ludwig Wüst), драгог госта фестивала, преко стилизованог осврта на туробне и чемерне дане смештене тик после распада монархије после Великог рата,

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

У филму “Хинтерланд”  Штефана Рузовицког (Stefan Ruzowitzky), па све до “Најкраће песме на свету” Дејвида Клеја Дијаза (David Clay Diaz), који се труди да објасни турбуленције женског идентитета кроз проналажење смисла у мигрантској кризи. Између је филм “Луцифер” о новозаветним апотеозама, у духу енигме Каспара Хаузера, у режији Петера Брунера (Peter Brunner), или филм “Сунце” редитељке Курдвин Ајуб (Kurdwyn Ayub) на жовијалан начин преломљен кроз дигиталне светове социјалних мрежа чини да се публика сусретне са сопственим предрасудама којих није ни била свесна, “Римини” Урлиха Зајдла (Ulrich Seidl) комуницира са публиком кроз два кључна наративна тока, пролазност живота и станковићевску „жал за младос’“. У више филмова говори се о лицу и наличју, микро и макро космосу који још једном потврђују бесмисао, али и величанственост људских живота било да ове филмове гледамо у Бечу или Београду. Овогодишњи Фестивал аустријског филма вероватно неће моћи да победи стварност епохе (ако неко или нешто уопште може?) али је може учинити занимљивијом, забавнијом, али и трагичнијом и меланхоличнијом, јер филмови и постоје да не бисмо пропали од истине.
др Александар С. Јанковић, проф. ФДУ

 

CINEPLEXX НИШ

Субота, 24.9. 2022. у 19,00 Отварање

Римини
 (114 мин, немачки, румунски и италијански језик, АТ 2022)
 
Ричи Браво, некада успешна поп звезда, јури за избледелом славом у снегом прекривеном Риминију, заробљен између константног пијанства и концерата за аутобусе пуне туриста. Свет му се урушава када му одрасла ћерка упадне у живот и тражи новац кога нема. Његова патња је и стварна и лажна као и његова љубав, а његово певање је усамљени монолог губитника.
 
Режија: Улрих Зајдл
Сценарио: Ulrich Seidl, Veronika Franz
Монтажа: Monika Willi, почасна гошћа фестивала на отварању
Улоге: Michael Thomas, Hans-Michael Rehberg, Tessa Göttlicher, Inge Maux
Продукција: Ulrich Seidl

Недеља, 25.9. 2022. у 18,00 

3.30 PM  
(74 мин, енглески језик, АТ 2020)
 
Ново дело обмањујуће формалне сложености и изненађујуће емоционалне дубине плодног писца - редитеља - продуцента - кинематографа Лудвига Вуста испитује пријатељство, комуникацију, технологију, историју и памћење уз примесе узнемирујућег хумора. Филм отвара фестивал уз присуство редитеља.
 
Режија, сценарио и фотографија: Лудвиг Вуст, почасни гост фестивала на отварању
Монтажа: Lukas J. Beck
Улоге: Andrew Brown, Markus Schramm, Roswitha Soukup

Недеља, 25.9. 2022. у 20,00 

Хинтерланд
(99 мин, немачки језик, АТ 2021)
 
Беч 1920. Аустроугарско царство је пропало. Питер Перг се враћа кући из Великог рата, после година заточеништва. Али Беч у који долази нимало не личи на место које је некада познавао. Нови филм оскаровца Штефана Рузовицког. Филмска награда Аустрије - сценографија.
 
Режија: Штефан Рузовицки
Сценарио: Robert Buchschwenter, Hanno Pinter, Stefan Ruzowitzky
Директор фотографије: Benedict Neuenfels
Улоге: Murathan Muslu, Liv Lisa Fries, Max von der Groeben, Marc Limpach


Понедељак, 26.9. 2022. у 18,00 

Најкраћа песма на свету
(115 мин, немачки језик, енглески језик, АТ 2021)
 
У овој трагикомедији, четири испреплетене приче говоре о актуелним начинима на које се Европа суочава са такозваном мигрантском кризом и прича причу о четворо Европљана, чији ставови према миграцијама и азилу бивају неповратно распршени.
 
Режија: Давид Клеј Дијаз
Сценарио: David Clay Diaz, Senad Halilbašić
Улоге: Lukas Miko, Verena Altenberger, Barbara Romaner, Mehdi Meskar


Понедељак, 26.9. 2022. у 20,00 

Сунце
(87 мин, немачки језик, курдски језик, АТ 2022)
 
Три тинејџерке из Беча тверкују у хиџабу и певају поп песму. Јутјуб видео чини их познатим преко ноћи, посебно међу курдским муслиманима. Филм о младим људима ухваћеним између друштвених медија и самооткривања, прича о бунтовним младим женама. Награда Берлинала редитељки за најбољи први играни филм.
 
Режија и сценарио: Курдвин Ајуб
Директор фотографије: Enzo Brandner
Улоге:  Murathan Muslu, Liv Lisa Fries, Max von der Groeben, Marc Limpach
Продукција: Ulrich Seidl, Georg Aschauer


Уторак, 27.9. 2022. у 19,00 

Луцифер
(96 мин, немачки језик, АТ 2021)
 
Јоханес, одрастао човек дечјег срца, живи повучено у алпској колиби заједно са својим орлом и побожном мајком. Туристички развој прети да им затрује рај и пробуди ђавола. Инспирисан истинитом причом о егзорцизму.
 
Режија, сценарио и монтажа: Петер Брунер
Улоге: Franz Rogowski, Susanne Jensen
Продукција:  Ulrich Seidl


#   Ниш   филм   фотографије   Нишки културни центар   Аустријскки филмски фестивал
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима