Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Festival austrijskog filma u Nišu od 24. do 27. septembra

rssBookmark and Share

Niš 22.09.2022. Južna Srbija Info

Ovogodišnji Austrijski filmski festival gledaoca vodi od minimalizma i svojevrsnog vrhunskog koncepta o protoku vremena u filmu “3:30 PM” - percepcije iscrpljenih ljudskih života filmografije Ludviga Vusta (Ludwig Wüst), dragog gosta festivala, preko stilizovanog osvrta na turobne i čemerne dane smeštene tik posle raspada monarhije posle Velikog rata,

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

U filmu “Hinterland”  Štefana Ruzovickog (Stefan Ruzowitzky), pa sve do “Najkraće pesme na svetu” Dejvida Kleja Dijaza (David Clay Diaz), koji se trudi da objasni turbulencije ženskog identiteta kroz pronalaženje smisla u migrantskoj krizi. Između je film “Lucifer” o novozavetnim apoteozama, u duhu enigme Kaspara Hauzera, u režiji Petera Brunera (Peter Brunner), ili film “Sunce” rediteljke Kurdvin Ajub (Kurdwyn Ayub) na žovijalan način prelomljen kroz digitalne svetove socijalnih mreža čini da se publika susretne sa sopstvenim predrasudama kojih nije ni bila svesna, “Rimini” Urliha Zajdla (Ulrich Seidl) komunicira sa publikom kroz dva ključna narativna toka, prolaznost života i stankovićevsku „žal za mlados’“. U više filmova govori se o licu i naličju, mikro i makro kosmosu koji još jednom potvrđuju besmisao, ali i veličanstvenost ljudskih života bilo da ove filmove gledamo u Beču ili Beogradu. Ovogodišnji Festival austrijskog filma verovatno neće moći da pobedi stvarnost epohe (ako neko ili nešto uopšte može?) ali je može učiniti zanimljivijom, zabavnijom, ali i tragičnijom i melanholičnijom, jer filmovi i postoje da ne bismo propali od istine.
dr Aleksandar S. Janković, prof. FDU

 

CINEPLEXX NIŠ

Subota, 24.9. 2022. u 19,00 Otvaranje

Rimini
 (114 min, nemački, rumunski i italijanski jezik, AT 2022)
 
Riči Bravo, nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista. Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika.
 
Režija: Ulrih Zajdl
Scenario: Ulrich Seidl, Veronika Franz
Montaža: Monika Willi, počasna gošća festivala na otvaranju
Uloge: Michael Thomas, Hans-Michael Rehberg, Tessa Göttlicher, Inge Maux
Produkcija: Ulrich Seidl

Nedelja, 25.9. 2022. u 18,00 

3.30 PM  
(74 min, engleski jezik, AT 2020)
 
Novo delo obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine plodnog pisca - reditelja - producenta - kinematografa Ludviga Vusta ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora. Film otvara festival uz prisustvo reditelja.
 
Režija, scenario i fotografija: Ludvig Vust, počasni gost festivala na otvaranju
Montaža: Lukas J. Beck
Uloge: Andrew Brown, Markus Schramm, Roswitha Soukup

Nedelja, 25.9. 2022. u 20,00 

Hinterland
(99 min, nemački jezik, AT 2021)
 
Beč 1920. Austrougarsko carstvo je propalo. Piter Perg se vraća kući iz Velikog rata, posle godina zatočeništva. Ali Beč u koji dolazi nimalo ne liči na mesto koje je nekada poznavao. Novi film oskarovca Štefana Ruzovickog. Filmska nagrada Austrije - scenografija.
 
Režija: Štefan Ruzovicki
Scenario: Robert Buchschwenter, Hanno Pinter, Stefan Ruzowitzky
Direktor fotografije: Benedict Neuenfels
Uloge: Murathan Muslu, Liv Lisa Fries, Max von der Groeben, Marc Limpach


Ponedeljak, 26.9. 2022. u 18,00 

Najkraća pesma na svetu
(115 min, nemački jezik, engleski jezik, AT 2021)
 
U ovoj tragikomediji, četiri isprepletene priče govore o aktuelnim načinima na koje se Evropa suočava sa takozvanom migrantskom krizom i priča priču o četvoro Evropljana, čiji stavovi prema migracijama i azilu bivaju nepovratno raspršeni.
 
Režija: David Klej Dijaz
Scenario: David Clay Diaz, Senad Halilbašić
Uloge: Lukas Miko, Verena Altenberger, Barbara Romaner, Mehdi Meskar


Ponedeljak, 26.9. 2022. u 20,00 

Sunce
(87 min, nemački jezik, kurdski jezik, AT 2022)
 
Tri tinejdžerke iz Beča tverkuju u hidžabu i pevaju pop pesmu. Jutjub video čini ih poznatim preko noći, posebno među kurdskim muslimanima. Film o mladim ljudima uhvaćenim između društvenih medija i samootkrivanja, priča o buntovnim mladim ženama. Nagrada Berlinala rediteljki za najbolji prvi igrani film.
 
Režija i scenario: Kurdvin Ajub
Direktor fotografije: Enzo Brandner
Uloge:  Murathan Muslu, Liv Lisa Fries, Max von der Groeben, Marc Limpach
Produkcija: Ulrich Seidl, Georg Aschauer


Utorak, 27.9. 2022. u 19,00 

Lucifer
(96 min, nemački jezik, AT 2021)
 
Johanes, odrastao čovek dečjeg srca, živi povučeno u alpskoj kolibi zajedno sa svojim orlom i pobožnom majkom. Turistički razvoj preti da im zatruje raj i probudi đavola. Inspirisan istinitom pričom o egzorcizmu.
 
Režija, scenario i montaža: Peter Bruner
Uloge: Franz Rogowski, Susanne Jensen
Produkcija:  Ulrich Seidl


#   Niš   film   fotografije   Niški kulturni centar   Austrijskki filmski festival
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima