Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Биг Бнд РТС у част Братиславу Бати Анастасијевићу

rssBookmark and Share

Ниш 06.10.2017. Јужна Србија Инфо

У суботу 14. октобра 2017. године од 19 сати у сали Дома војске Србије у Нишу наступиће Биг Бенд РТС на концерту „ЏЕЗЕРИ БАТИ АНАСТАСИЈЕВИЋУ“ поводом годишњице смрти великог нишког композитора и џез музичара Братислава Бате Анастасијевића.

Биг Бнд РТС у част Братиславу Бати Анастасијевићу

На репертоару Биг бенда који је посебно за ову прилику креирао Драгослав Фреди Станисављевић, уредник џез редакције Музичке продукције РТС, наћи ће се и композиције Бате Анастасијевића које је писао за џез оркестар. 

Публика ће имати прилику да пре наступа Биг Бенда погледа и кратки документарни филм о доајену нишког џеза Братиславу Бати Анастасијевићу, ауторке Весне Братић.

Улаз на концерт је бесплатан, а улазнице се могу набавити у бару "Хаш Хаш", кафе бару "Јулијан Дјупон" и кафеу "Труба". 

Концерт „ЏЕЗЕРИ БАТИ АНАСТАСИЈЕВИЋУ“  реализује се уз покровитељство Града Ниша и Сокоја, а организатор је Џез клуб Наиссус. Донатори концерта су ГО Медијана, Туристичка организација Ниш, Лоунге бар Хаш Хаш, Кристал лајт, Туристичка агенција Мондорама, Ресторан Стамболијски, Митрос мусиц, а медијски покровитељ портал Мегафон и култУРА!

Братислав Бата Анастасијевић напустио нас је пре 25 година, али иза себе је оставио велики траг и бројне награде међу којима се могу издвојити - награда Ослобођење града Ниша (1977), Естрадна награда Србије (1978) и Естрадна награда Југославије (1989).  Добитник је награде за оригиналну музику у комаду ”Болани Дојчин” на фестивалу Позоришни сусрети Србије “Јоаким Вујић” 1975. године, која је уједно и прва награда за сценску музику у Србији уопште и која је означила  нову епоху евалуације критеријума пропратне сценске и позоришне музике у Србији. На истом фестивалу, освојио је још две награде за сценску музику: награда за музику у комаду ‘’Проклета Авлија’’ 1979. и награда за музику у комаду ‘’Јама’’ 1981. год. Такодје, добитник је награде за сценску музику ‘’Прича о Тик Так-у’’ у Зрењанину 1976, прве награде за композицију ‘’Ја сам дете 20. века’’ на Фестивалу дечије забавне музике у Доњем Милановцу 1986,  награде за аранжмане на фестивалима дечије забавне музике Мајска песма у Нишу 1985 и 1990.год. Свој стваралачки опус обогатио је бројним делима џез музике са етно мотивима, од којих се могу издвојити ‘’ Игра са Чаира ‘’, ‘’Џез чочек‘’, ‘’Ноћ у џез клубу‘’, ‘’Неко, негде, нешто‘’, ‘’Носталгични Невен‘’ итд. Осим уметничким радом, Братислав Анастасијевић се плодоносно бавио критиком и публицистиком и објавио је многобројне радове. Био је учесник већег броја научних симпозијума и колоквијума  како у земљи тако и у иностранству где је излагао своје теорије (Ниш, Гратз, Шилајтен, Хамбург, Софиа, Илменау, Загреб - Универзијада) из чега је резултирао и велики број научно-истраживачких радова. Аутор је књиге ''Огледи о џезу’’.

Биг Бенд РТС основан је 1948. године под именом Забавни оркестар Радио Београда у формацији ревијског оркестра, да би 1954. године одвајањем гудачког ансамбла започео рад као велики џез оркестар (Биг Бенд).

Током рада и стварања оркестар је добио изузетне награде и признања - На Џез Фестивалу у Жуан Ле Пену 1960. године ансамбл је освојио прву награду. После своје прве турнеје 1957. године, оркестар је наступао на познатим светским фестивалима (Телавив, Монтре, Марсеј, Солун, Минхен), на неколико УНИЦЕФ концерата (Београд, Париз, Женева) и увек са изузетним успехом и врло похвалним критикама.

Током година, са оркестром су наступале највећа светска имена Џез музике као што су: Кларк Тери, Бени Голсон, Џони Грифин, Мајнард Фергусон, Тони Скот, Џером Ричардсон, Ерни Вилкинс, Алвин Квин, Реџи Џонсон, Еди Хендерсон, Хенк Мобли, Џон Хендрикс, Рој Харгув, Бред Лили, Дајана Шур, Дон Менза, Стив Туре, Рони Кјубер, Ренди Брекер, Џон Федис, Чак Финдли... а такође и звезде светског шоу бизниса као што су: Реј Чарлс, Дени Кеј, Џозефина Бејкер, Миреј Матје, Енрико Масиас, Фрида Лингстад (АБА).

Џез клуб Наиссус – Ниш основао је Братислав Бата Анастасијевић са групом џез ентузијаста 1981. године, и истовремено, уз помоћ Института за истраживање џеза из Граца – Аустрија , као и захваљујући подршци београдских џез музичара (Војислав Симић , Петар Вујић итд.) иницира фестивалску манифестацију ''Интернационални сусрет џез музичара НАИССУС ЏЕЗЗ ''. Без обзира на све препреке и искушења, Џез клуб Наиссус успева да уз  стални евидентни успон организује  ''Интернационални сусрет џез музичара НАИССУС ЏЕЗЗ ''у континуитету 11 година заредом.

Изнедрујући из себе Велики џез оркестар, дискографску и издавачку делатност, будјење интереса - џез клуб Наиссус је у великој мери допринео развоју џез културе и културе уопште у Нишу.

После смрти Братислава Бате Анастасијевића, 1992. године, због недостатка ентузијазма и покретачког духа медју члановима, Џез клуб Наиссус, џез Оркестар и џез Фестивал, на жалост, престају са радом. 16. марта 2011. године, уз велику подршку београдских џез музичара и Удружења Музичара Џеза и Забавне Музике Србије, породица Анастасијевић обнавља Удружење џез клуб Наиссус Ниш у нади да ће џез култура поново заживети у Нишу. 


#   Ниш   концерт   џез   Туристичка организација   ПУ Ниш   Париз   Туристичка организација Ниш   Војислав Симић   џез фестивал   Братислава   Биг Бенд РТС   Бата Анастасијевић   Џез клуб Наиссус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима