Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Бранко" својом музиком опчинио Сремске Карловце

rssBookmark and Share

22.03.2016. Јужна Србија Инфо

Црквени хор "Бранко" из Ниша након 114 година наступио у војвођанској престоници српске духовности, Сремским Карловцима и Стражилову.

"Бранко" својом музиком опчинио Сремске Карловце

Након више од једне деценије паузе од задње организације Фестивала хорске музике, ове године је при крају прве недеље Великог поста, обновљен и успешно одржан Фестивал хорске музике под називом "Корнелије". Међу шест такмичарскх хорова, била су и два ревијална, из Ниша и Бијељине.

Нишка црквена певачка дружина "Бранко" одазвавши се позиву  љубазних домаћина, посетила је Сремске Карловце, некадашњи  духовни, национални и културни центар српског народа у ондашњој Хабзбуршкој монархији, а у Српској Војводини. Ово је након паузе од 114 година друга посета нишког црквеног хора Сремским Карловицма.

Наиме, током јула месеца давне 1902. године, за Петровдан и Павловдан, ондашња поставка Нишке црквене певачке дружине ''Бранко'' отпутовала је возом до Београда, а из српске престонице, паробродом у ондашње иностранство, у Аустро-Угарску, посетивши Сремске Карловце, Стражилово и манастир Крушедол. Након 114 година, данашња поставка Црквеног хора ''Бранко'' била је гост овом фестивалу са новоуспостављеним такмичарским карактером учествујући као ревијални хор.

Први наступ нишки црквени хор имао је у суботу 19. марта у карловачкој Саборној цркви посвећеној Св. Николају са 5 композиција духовног карактера. Првог фестивалског дана након такмичарског дела, одржан је пријем у Патријаршијском (летњем) - Владичанском двору, где је нишки црквени хор "Бранко" извео још 2 световне композиције. 

Сутрадан, у недељу, Црквени хор ''Бранко'' одговарао на литургији у Саборном храму, а учествовао је и у свечаној литији организованој у част дочека моштију свете мајке Ангелине (из свете породице Бранковић, породице последњих српских деспота), чије су свете мошти након 500 година напустиле манастир Крушедол и кренуле у вишемесечни обилазак светиња и верног народа Епархије сремске. Након свечаног дочека и литије, чланови и вођство хора ''Бранко'' обишли су овај прелепи градић подно Фрушке Горе надомак Дунава, након чега су се успели до познатог брда и излетишта Стражилово.

На Стражилову су Нишлије, певачи и управа Црквеног хора ''Бранко'' приредили помен неумрлом српском псенику Бранку - Алексеју Радичевићу и угледавши се на своје претходнике од пре 114 година, начинили заједничку фотографију пред чувеним спомеником подигнутим изнад гроба овог српског песника.

У недељу навече, у свечаној дворани чувене карловачке гимназије, организована је свечана академија коју је својом беседом отворио академик Матија Бећковић. Хор ''Бранко'' узео је учешће и извео десет композиција духовног и световног карактера, бурно поздрављен  овацијама и громогласним аплаузима, на ногама усталих гостију препуне свечане дворане карловачке гимназије. Целокупним наступом и учешћем на овом фестивалу, певачи и диригент Црквеног хора ''Бранко'' оправдали су указано поверење организатора и селектора овог фестивала.

 

Бранислав Тикић

 


#   манастир   Академија   хор   наступ   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Матија Бећковић   Бранислав Тикић   свечана академија   Сремски Карловци
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима