Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Додељена награда Стеван Сремац

rssBookmark and Share

28.11.2014. НТВ, Јужна Србија Инфо

Добитник књижевне награде "Стеван Сремац" је Владислава Војновић за роман "Козје уши".
Ова награда се додељује од 2004. године у оквиру манифестације "Дани Стевана Сремца", а од ове године уврштена је у градске манифестације.
Владисалави Војновић је награду предао градоначелник Ниша у Градској кући.

Додељена награда Стеван Сремац

Књижевну награду "Стеван Сремац" добијају писци коии у свом раду негују Сремчев дух. Кроз сатиру и хумор дотичу се озбиљних тема из живота који никад није једноставан. Назив романа "Козје уши" у директној је вези са бајком "У цара Тројана козје уши".

Доделу награде "Стеван Сремац" покренула је Стана Динић Скочајић, књижевница у уредница у Нишком културном центру. За 10 година , колико се ова награда дедељује , било је и опструкција и оспоравања , различитих мишљења да ли је таква награда потребна граду. Ове године нашла се на списку градских манифестација, раме уз раме са престижном наградом " Бранко Миљковић ". Награду Стеван Сремац, подржало је и Министарво културе и информисања Србије и Град Ниш, верујући да се на овај начин најбоље чува успомена на великог Сремца.

Роман "Козје уши" Владиславе Војновић, која је по образовању драматург, је прича о Стојанки, старијој жени са села. По књизи је написала и сценарио за филм и већ се зна да ће улогу главне јунакиње романа тумачити глумица Горица Поповић.

 

 


#   Стеван Сремац   Зоран Перишић   Стеван Сремац награда   Владислава Војиновић   Горица Поповић   Бранко Миљковић
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима