Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dodeljena nagrada Stevan Sremac

rssBookmark and Share

28.11.2014. NTV, Južna Srbija Info

Dobitnik književne nagrade "Stevan Sremac" je Vladislava Vojnović za roman "Kozje uši".
Ova nagrada se dodeljuje od 2004. godine u okviru manifestacije "Dani Stevana Sremca", a od ove godine uvrštena je u gradske manifestacije.
Vladisalavi Vojnović je nagradu predao gradonačelnik Niša u Gradskoj kući.

Dodeljena nagrada Stevan Sremac

Književnu nagradu "Stevan Sremac" dobijaju pisci koii u svom radu neguju Sremčev duh. Kroz satiru i humor dotiču se ozbiljnih tema iz života koji nikad nije jednostavan. Naziv romana "Kozje uši" u direktnoj je vezi sa bajkom "U cara Trojana kozje uši".

Dodelu nagrade "Stevan Sremac" pokrenula je Stana Dinić Skočajić, književnica u urednica u Niškom kulturnom centru. Za 10 godina , koliko se ova nagrada dedeljuje , bilo je i opstrukcija i osporavanja , različitih mišljenja da li je takva nagrada potrebna gradu. Ove godine našla se na spisku gradskih manifestacija, rame uz rame sa prestižnom nagradom " Branko Miljković ". Nagradu Stevan Sremac, podržalo je i Ministarvo kulture i informisanja Srbije i Grad Niš, verujući da se na ovaj način najbolje čuva uspomena na velikog Sremca.

Roman "Kozje uši" Vladislave Vojnović, koja je po obrazovanju dramaturg, je priča o Stojanki, starijoj ženi sa sela. Po knjizi je napisala i scenario za film i već se zna da će ulogu glavne junakinje romana tumačiti glumica Gorica Popović.

 

 


#   Stevan Sremac   Zoran Perišić   Stevan Sremac nagrada   Vladislava Vojinović   Gorica Popović   Branko Miljković
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima