Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dobitnik nagrade ”Stevan Sremac” za 2016. književnik iz Novog Pazara Enes Halilović

rssBookmark and Share

18.10.2017. Južna Srbija Info

Na sastanku žirija za dodelu nagrade ”Stevan Sremac” u Nišu koji je održan juče, 17. oktobra 2017. žiri je odlučio da dobitnik nagrade ”Stevan Sremac” za 2016. bude književnik iz Novog Pazara Enes Halilović. Ovo je druga niška književna nagrada za ovog pisca, pošto je 2012. dobio i nagradu ”Branko Miljković” za knjigu ”Pesme bolesti i zdravlja”!

Dobitnik nagrade ”Stevan Sremac” za 2016. književnik iz Novog Pazara Enes Halilović

Nagrađeni roman ”Ako dugo gledaš u ponor” žiri je ocenio najboljim od prispelih kandidata i okarakterisao ga kao pravu grčku tragediju na novopazarski način. Pisac Enes Halilović opisao je životopis heroine Neire Bugarin perom umočenim u muku i propast rodnog kraja. Knjiga je napisana bez želje da kalkuliše, ili povlađuje, bez potrebe da se na njenim stranicama oproba ova ili ona literarna strategija. Svedočanstvo ostavljeno u romanu ”Ako dugo gledaš u ponor” tu je da uzbudi, potrese i navede na razmišljanje. Ocenjujući ovu knjigu novim beočugom u dugačkoj liniji realističke i naturalističke proze od Stevana Sremca do Dragoslava Mihailovića, žiri ovu knjigu ponosno stavlja na listu dosadašnjih slavnih dobitnika nagrade ”Stevan Sremac”.

Pobednička knjiga Enesa Halilovića ”Ako dugo gledaš u ponor” (izdavač „Albatros plus“, Beograd) pobedila je preglasavanjem sa dva glasa prema jedan, a u užem izboru našle su se i knjige Tatjane Janković ”Danas sam bila u našoj kući” (koja je dobila jedan glas žirija, izdavač Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", Kragujevac), Ivana Ivanjija ”Moj lepi život u paklu” (izdanje "Laguna", Beograd), Sonje Atanasijević, ”Velika laž” (izdavač "Plato", Beograd) i Dejana Vukićevića ”Nokat i meso” (izdavač Kulturni centar Novog Sada).

Žiri je radio u sastavu Vasa Pavković, predsednik i Aleksandar Gatalica i Snežana Milosavljević Milić, članovi.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš, a nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa. Organizator nagrade je Niški kulturni centar. Ove godine nagrada će biti dodeljena po četrnaesti put.


#   Stevan Sremac   književnost   Niški kulturni centar   Stevan Sremac nagrada   Narodna biblioteka   Branko Miljković   Enes Halilović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima