Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Додељена награда ”Стеван Сремац” књижевнику из Новог Пазара, Енесу Халиловићу

rssBookmark and Share

18.11.2017. Јужна Србија Инфо

У Нишу је синоћ додељена награда ”Стеван Сремац” за 2016. књижевнику из Новог Пазара Енесу Халиловићу. Ово је друга нишка књижевна награда за овог писца, пошто је 2012. добио и награду ”Бранко Миљковић” за књигу ”Песме болести и здравља”!

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Награду је уручила већник задужена за културу, Јелена Митровски.

Фото: Јужна Србија

Награђени роман ”Ако дуго гледаш у понор” жири је оценио најбољим од приспелих кандидата и окарактерисао га као праву грчку трагедију на новопазарски начин. Писац Енес Халиловић описао је животопис хероине Неире Бугарин пером умоченим у муку и пропаст родног краја. Књига је написана без жеље да калкулише, или повлађује, без потребе да се на њеним страницама опроба ова или она литерарна стратегија.

Сведочанство остављено у роману ”Ако дуго гледаш у понор” ту је да узбуди, потресе и наведе на размишљање. Оцењујући ову књигу новим беочугом у дугачкој линији реалистичке и натуралистичке прозе од Стевана Сремца до Драгослава Михаиловића, жири ову књигу поносно ставља на листу досадашњих славних добитника награде ”Стеван Сремац”.

Награду „Стеван Сремац“ додељује Град Ниш, а награда се састоји од плакете и новчаног износа. Организатор награде је Нишки културни центар. Ове године награда је додељена по четрнаести пут.


#   Јужна Србија регион   Стеван Сремац   књижевност   Нишки културни центар   Стеван Сремац награда   Бранко Миљковић   Јелена Митровски   Енес Халиловић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима