Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковачки "Либеро" осваја публику и награде

rssBookmark and Share

Лесковац 13.06.2014. РТС

Лесковац има једну од ретких мушких вокалних група у Србији. "Либеро" су пре четири године основали млади професори музике и већ су добили више међународних признања. Њихов први концерт у родном граду одушевио је публику.

Лесковачки "Либеро" осваја публику и награде

Енергија, упорност, ентузијазам и жеља да унапреди хорско певање постакли су, некада ученика, а сада професора солфеђа у лесковачкој Музичкој школи Мирољуба Цветковића, који води школски и црквени хор, да пре четири године оснује мушку вокалну групу "Либеро".

Кренули су као квартет, а онда су проширили састав.

"Циљ нам је неговање и очување тог "а capella" певања, вишегласног певања без инструменталне пратње", каже Цветковић.

У граду музичких талената Мирољубу није било тешко да окупи добре теноре, баритоне, басове. Не само међу колегама. Зоран Шћепановић је једини у Либеру без дана музичког образовања. Ради у Агенцији за обезбеђење .

"Кад радим ноћне смене и обилазим објекат ја певам по ходницима. Одлично звучи, добра је акустика тако да и на послу вежбам глас", каже Зоран.

Кад не свира виолину у Аморозу онда пева у Либеру.

"Ово је право освежење и изазов", каже Слободан Митић који се последњи прикључио "a capelli".

"Kада сам ја дошао они су већ били одлично укомпонована група, а ја сам морао брзо да учим текстове. Баш уживам у Либеру", додаје Слободан.

Песмом "Оки манца миа" освојили су у Риминију и жири и публику која их је поздрављала чак и на улици. За кратко време нанизали су ове награде које, кажу, и пријају и обавезују.

"Наша обавеза је да музику коју представљамо буде на виском нивоу, па су нам тако и циљеви високи", каже Ненад Митровић.

На репертоару првог концерта у родном граду духовна, клапска, поп, евергрин, српска, изворна музика. Песме за свачији укус и душу, а за извођаче има ли драже награде од дугог аплауза и одушевљене публике.

Са морнарском песмом крајем месеца путују у Пераст на међународни фестивал клапа. Већ у октобру су у Барселони.


#   Лесковац   музика     Мирољуб Цветковић   певање   Зоран Шћепановић   Слободан Митић   Ненад Митровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима