Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovački "Libero" osvaja publiku i nagrade

rssBookmark and Share

Leskovac 13.06.2014. RTS

Leskovac ima jednu od retkih muških vokalnih grupa u Srbiji. "Libero" su pre četiri godine osnovali mladi profesori muzike i već su dobili više međunarodnih priznanja. Njihov prvi koncert u rodnom gradu oduševio je publiku.

Leskovački "Libero" osvaja publiku i nagrade

Energija, upornost, entuzijazam i želja da unapredi horsko pevanje postakli su, nekada učenika, a sada profesora solfeđa u leskovačkoj Muzičkoj školi Miroljuba Cvetkovića, koji vodi školski i crkveni hor, da pre četiri godine osnuje mušku vokalnu grupu "Libero".

Krenuli su kao kvartet, a onda su proširili sastav.

"Cilj nam je negovanje i očuvanje tog "a capella" pevanja, višeglasnog pevanja bez instrumentalne pratnje", kaže Cvetković.

U gradu muzičkih talenata Miroljubu nije bilo teško da okupi dobre tenore, baritone, basove. Ne samo među kolegama. Zoran Šćepanović je jedini u Liberu bez dana muzičkog obrazovanja. Radi u Agenciji za obezbeđenje .

"Kad radim noćne smene i obilazim objekat ja pevam po hodnicima. Odlično zvuči, dobra je akustika tako da i na poslu vežbam glas", kaže Zoran.

Kad ne svira violinu u Amorozu onda peva u Liberu.

"Ovo je pravo osveženje i izazov", kaže Slobodan Mitić koji se poslednji priključio "a capelli".

"Kada sam ja došao oni su već bili odlično ukomponovana grupa, a ja sam morao brzo da učim tekstove. Baš uživam u Liberu", dodaje Slobodan.

Pesmom "Oki manca mia" osvojili su u Riminiju i žiri i publiku koja ih je pozdravljala čak i na ulici. Za kratko vreme nanizali su ove nagrade koje, kažu, i prijaju i obavezuju.

"Naša obaveza je da muziku koju predstavljamo bude na viskom nivou, pa su nam tako i ciljevi visoki", kaže Nenad Mitrović.

Na repertoaru prvog koncerta u rodnom gradu duhovna, klapska, pop, evergrin, srpska, izvorna muzika. Pesme za svačiji ukus i dušu, a za izvođače ima li draže nagrade od dugog aplauza i oduševljene publike.

Sa mornarskom pesmom krajem meseca putuju u Perast na međunarodni festival klapa. Već u oktobru su u Barseloni.


#   Leskovac   muzika     Miroljub Cvetković   pevanje   Zoran Šćepanović   Slobodan Mitić   Nenad Mitrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima