Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковчанки Међународно признање за филм

rssBookmark and Share

Лесковац 14.05.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Јулија Ракић, ученица трећег разреда лесковачке Основне школе "Светозар Марковић" за филм на тему "Све дечје стазе воде од игре до слободе" освојила је друго место на Међународном фестивалу дечјег драмског, литерарног, ликовног и филмског стваралаштва "Креативна чаролија" у Бањи Врујци.

Награда за филм, Фото: РТС
Награда за филм, Фото: РТС

Од тридесетак учесника из неколико земаља у категорији филмског стваралаштва Јулија је била најмлађа.

Од треће године другује са компјутером. Тако је десетогодишња Јулија научила абецеду са тастатуре, а са часовима енглеског језика полако је откривала и програме. Прво је истраживала "Ворд", затим је радила презентације у "Пауер поинту", а од пре годину дана користи "Муви мејкер".

Ово је њен први филм, четвороминутна бајка за коју је добила другу награду на Међународном фестивалу "Креативна чаролија".

"Радила сам на филму отприлке месец дана. Није било напорно, али треба времена да се све лепо уради, да се дода музика, да се све спакује и да то буде добро", каже Јулија.

Од фото апарата се не одваја. Да забележи занимљив догађај, дружење, детаљ, а онда све то иде на компјутерску обраду. Често се и Јулијина мајка, професорка српског језика запита како је дошла до одређеног решења.

"Мени као мајци и мом супругу најдраже је што је ово искључиво њено интересовање, а ми смо ту само да је подржимо колико можемо и знамо", каже Милана Ракић, мајка.

Награђеним филмом поносе се у лесковачкој Основној школи "Светозар Марковић", посебно одељење треће три. У Јулијиној бајци која носи поруку о бољем, лепшем и другачијем свету седморо глумаца, њени другови и другарице.

"Баш ми се допада текст који је написала Јулија. Волела бих да учествујем поново у филму и да буде више оваквих филмова", каже Петра Стојановић, Јулијина другарица.

Од писања сценарија преко снимања до монтаже. Сваки корак је без примедби испратила учитељица Санела која је била ментор.

"Ова награда подстакла је интересовање  и жељу и код остале деце да п се баве филмом, али и да открију неке нове таленте", каже Санела Ђирић, учитељица.

Јулија већ размишља о новом филму. Одељење је једногласно изабрало тему, другарство.


#   Лесковац   филм   ученици   Светозар Марковић   награда   Јулија Ракић   Светозар Марковић ОШ  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима