Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovčanki Međunarodno priznanje za film

rssBookmark and Share

Leskovac 14.05.2015. RTS, Južna Srbija Info

Julija Rakić, učenica trećeg razreda leskovačke Osnovne škole "Svetozar Marković" za film na temu "Sve dečje staze vode od igre do slobode" osvojila je drugo mesto na Međunarodnom festivalu dečjeg dramskog, literarnog, likovnog i filmskog stvaralaštva "Kreativna čarolija" u Banji Vrujci.

Nagrada za film, Foto: RTS
Nagrada za film, Foto: RTS

Od tridesetak učesnika iz nekoliko zemalja u kategoriji filmskog stvaralaštva Julija je bila najmlađa.

Od treće godine druguje sa kompjuterom. Tako je desetogodišnja Julija naučila abecedu sa tastature, a sa časovima engleskog jezika polako je otkrivala i programe. Prvo je istraživala "Vord", zatim je radila prezentacije u "Pauer pointu", a od pre godinu dana koristi "Muvi mejker".

Ovo je njen prvi film, četvorominutna bajka za koju je dobila drugu nagradu na Međunarodnom festivalu "Kreativna čarolija".

"Radila sam na filmu otprilke mesec dana. Nije bilo naporno, ali treba vremena da se sve lepo uradi, da se doda muzika, da se sve spakuje i da to bude dobro", kaže Julija.

Od foto aparata se ne odvaja. Da zabeleži zanimljiv događaj, druženje, detalj, a onda sve to ide na kompjutersku obradu. Često se i Julijina majka, profesorka srpskog jezika zapita kako je došla do određenog rešenja.

"Meni kao majci i mom suprugu najdraže je što je ovo isključivo njeno interesovanje, a mi smo tu samo da je podržimo koliko možemo i znamo", kaže Milana Rakić, majka.

Nagrađenim filmom ponose se u leskovačkoj Osnovnoj školi "Svetozar Marković", posebno odeljenje treće tri. U Julijinoj bajci koja nosi poruku o boljem, lepšem i drugačijem svetu sedmoro glumaca, njeni drugovi i drugarice.

"Baš mi se dopada tekst koji je napisala Julija. Volela bih da učestvujem ponovo u filmu i da bude više ovakvih filmova", kaže Petra Stojanović, Julijina drugarica.

Od pisanja scenarija preko snimanja do montaže. Svaki korak je bez primedbi ispratila učiteljica Sanela koja je bila mentor.

"Ova nagrada podstakla je interesovanje  i želju i kod ostale dece da p se bave filmom, ali i da otkriju neke nove talente", kaže Sanela Đirić, učiteljica.

Julija već razmišlja o novom filmu. Odeljenje je jednoglasno izabralo temu, drugarstvo.


#   Leskovac   film   učenici   Svetozar Marković   nagrada   Julija Rakić   Svetozar Marković OŠ  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima