Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЛИФФЕ - „Концентриши се, баба“

rssBookmark and Share

Лесковац 19.09.2020. Јужна Србија Инфо

Филм „Концентриши се, баба“ босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице и са легендарном Миром Бањац у главној улози, биће премијерно приказан у Србији 27. септембра у 19 часова на Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије – ЛИФФЕ, у Народном позоришту Лесковац.

ЛИФФЕ - „Концентриши се, баба“

Мирјана Бањац је о позиву да одигра ову улогу рекла: „Пјер Жалица је редитељ који се не одбија. Знала сам и његовог оца. Била сам велики пријатељ са њим јер сам имала велику референцу у Сарајеву – пет година сам била председница савета МЕСС-а. Друго, од Емира Кустурице, Мирослава Ћире Мандића и даље, тамо су остали филмови иза мене, тако да нисам отишла у непознато – ја сам отишла у породицу. И нашла сам породицу на снимању“.

Легендарна глумица се осврнула и на саму улогу: „Ова улога у филму је веома лепа и веома захтевна. Знам и зашто је Пјер Жалица звао мене, пошто је улога мајке која је у кревету и која треба да умре заправо улога лоше мајке. Она је једна од лоших мајки које сам играла. Ситуација приказана у филму је она која ће бити сутра у Сарајеву. Баба коју ја играм све то зна, она све то посматра и реагује. Све то што је она осећала изнутра, ја сам морала изнети споља. Било је захтевно и било ми је божанствено на том снимању. Тамо ме је затекао и рођендан, направили су ми малтене свадбу, било је незаборавно. Што се тиче моје каријере - филм „Концентриши се, баба“ ми је црвено слово“.

Радња филма смештена је у Сарајево, у пролеће 1992. године, неколико дана пре избијања рата у Босни и Херцеговини. Место радње је једна вила у брду недалеко од центра града у којој баба Марија (Мира Бањац) умире. Њу хвата делиријум, бунило, не препознаје саговорнике и питање је дана, ако не и сата, када ће умрети. Тако бар каже Маријин лекар Ранко њеним укућанима када дођу у посету. Породица расута по другим градовима, републикама и државама окупља се и припрема за оно што следи. Уз Миру Бањац, остатак глумачког ансамбла чине Јасна Жалица, Емир Хаџихафизбеговић, Алма Прица, Јадранка Ђокић, Адмир Гламочак, Ведрана Божиновић, Џенита Имамовић Омеровић, Бранимир Поповић, Изудин Бајровић, и Дино Сарија.

Тринаесто издање ове манифестације одржаће се од 25. до 29. септембра на неколико локација у Лесковцу и онлајн. Током пет фестивалских дана, публика ће моћи да ужива у најбољим филмовима из региона насталим у последњој години, али и да се подсети победника ранијих фестивалских издања у посебном програму на онлајн платформи.

ЛИФФЕ се одржава у организацији Лесковачког културног центра, а уз подршку Града Лесковца, Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и спонзора. Фестивал ће бити одржан у складу са мерама Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Цовид-19. 


#   Лесковац   филм   Мира Бањац   ЛИФФЕ фестивал   Коцентриши се баба филм
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима