Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе улази у финалну фазу - седам наслова у ужем избору

rssBookmark and Share

Ниш 26.03.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Ове године ће осми пут бити додељена Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе, за најбољу књигу прозе или поезије за децу, објављену на српском језику у 2023. години.

Илустрација
Илустрација

Награда је установљена 2015. године и додељује је Град Ниш, а организатор је Нишки културни центар. Награда се састоји од повеље и новчаног износа. Досадашњи добитници награде су Пеђа Трајковић, Гордана Малетић, Раде Танасијевић, Соња Ћирић / Дејан Алексић (дељење награде), Срдјан В. Тешин / Александра Јовановић (дељење награде), Златко Васић и Јелена Ангеловски.

Жири ради у саставу: Проф. др Данијела Костадиновић (Ниш), професорка књижевности за децу, Др Милица Алексић (Врање), професорка књижевности за децу и Срдјан В. Тешин (Кикинда), прозни писац. Жири је ужи избор формирао путем електронске комуникације, а добитника ће именовати на састанку у Нишу почетком априла. Свечано уручење награде ће бити организовано током априла или маја ове године.

На конкурс је пристигло 53 наслова издавача из Србије, Републике Српске (БиХ) и Црне Горе. У ужи избор Награде Града Ниша за књижевност за децу и младе за најбољу књигу прозе или поезије за децу у 2023. години су ушле следеће књиге (по азбучном реду):

Весна Алексић, "Зомбилејци", Креативни центар, Београд
Поп Д. Ђурђев, "Мадагаскарска авантура", Графомарк, Лакташи и Култарт, Бања Лука
Александра Јовановић, "Петра је стварно отишла", Креативни центар, Београд
Драгана Младеновић, "Кад ствари пољуде", Креативни центар, Београд
Урош Петровић, "Бајке: других седам", Лагуна, Београд
Стефан Тићми, "Гугуто мемето", Имприматур, Бања Лука
Ана Цакић, "Тајна госпође Мандорле", Пчелица, Чачак

Основни мотив за покретање ове награде је недвосмислена потреба да се најмлађим генерацијама приближи књига, читање и писање. Суочени смо са опадањем опште писмености, улоге књиге и читања у животу појединаца и нације. Да би утицао колико год може на тај процес, Град Ниш је одлучио да афирмацију књиге и читања међу генерацијама које управо стасавају помогне управо преко ове награде.

Циљ и смисао ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу, већ и свеукупна комуникација са нишким основним и средњим школама, помажање оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих, будућих писаца и уопште – свеобухватна промоција књиге међу децом и младима.


#   Ниш   Нишки културни центар   Најбоља књига за децу и младе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима