Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade ulazi u finalnu fazu - sedam naslova u užem izboru

rssBookmark and Share

Niš 26.03.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Ove godine će osmi put biti dodeljena Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu, objavljenu na srpskom jeziku u 2023. godini.

Ilustracija
Ilustracija

Nagrada je ustanovljena 2015. godine i dodeljuje je Grad Niš, a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić, Rade Tanasijević, Sonja Ćirić / Dejan Aleksić (deljenje nagrade), Srdjan V. Tešin / Aleksandra Jovanović (deljenje nagrade), Zlatko Vasić i Jelena Angelovski.

Žiri radi u sastavu: Prof. dr Danijela Kostadinović (Niš), profesorka književnosti za decu, Dr Milica Aleksić (Vranje), profesorka književnosti za decu i Srdjan V. Tešin (Kikinda), prozni pisac. Žiri je uži izbor formirao putem elektronske komunikacije, a dobitnika će imenovati na sastanku u Nišu početkom aprila. Svečano uručenje nagrade će biti organizovano tokom aprila ili maja ove godine.

Na konkurs je pristiglo 53 naslova izdavača iz Srbije, Republike Srpske (BiH) i Crne Gore. U uži izbor Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade za najbolju knjigu proze ili poezije za decu u 2023. godini su ušle sledeće knjige (po azbučnom redu):

Vesna Aleksić, "Zombilejci", Kreativni centar, Beograd
Pop D. Đurđev, "Madagaskarska avantura", Grafomark, Laktaši i Kultart, Banja Luka
Aleksandra Jovanović, "Petra je stvarno otišla", Kreativni centar, Beograd
Dragana Mladenović, "Kad stvari poljude", Kreativni centar, Beograd
Uroš Petrović, "Bajke: drugih sedam", Laguna, Beograd
Stefan Tićmi, "Guguto memeto", Imprimatur, Banja Luka
Ana Cakić, "Tajna gospođe Mandorle", Pčelica, Čačak

Osnovni motiv za pokretanje ove nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade.

Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomažanje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.


#   Niš   Niški kulturni centar   Najbolja knjiga za decu i mlade
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima