Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње 11. ГетеФЕСТ у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 09.12.2022. Јужна Србија Инфо

Једанаесто издање филмског фестивала ГетеФЕСТ (GoetheFEST), у организацији Гете-Института и Културног Центра Београда, уз подршку амбасаде СР Немачке, почиње у Нишу 10. децембра у 20 часова пројекцијом филма “Драги Томасе”.

Почиње 11. ГетеФЕСТ у Нишу

На овогодишњем фестивалу под слоганом „Љубав је незаустављива“, од 10. до 13. децембра у биоскопу Синеолекс Ниш биће приказано седам немачких савремених филмских остварења. 

Филм редитеља Андреаса Клајнерта “Драги Томасе”, омаж Томасу Брашу, изузетно узбудљивој стваралачкој личности на уметничкој мапи Источне и Западне Немачке - правом анархисти који провоцира друштво. Браш је феномен, па редитељ и сценариста (Томас Вендрих), тенденциозно не праве класичан биопик, покушавајући да креирају ликове на основу Брашових оригиналних дела и успевају да створе поетску атмосферу налик оној у Брашовим текстовима и филмовима. Филм „Драги Томас“ био је номинован у девет категорија за награду Златни медвед 2022, између осталих и за „Најбољ играни филм“, „Најбољу режију“, „Најбољи сценарио“. Освојио је Гран при за најбољи филм и награду за најбољег глумца на 25. Таллинн Блацк Нигхтс Филм Фестивалу 2021.

Филм “Кокон” Леони Крипендорф на програму је 11. децембра у 19 часова. Овај комплексни цоминг оф аге филм, о врелом лету 2018. на Котбусер Тору у Кројцбергу и првим љубавним искуствима четрнаестоогодишње Лоре, премијерно је приказан на Берлиналу 2020. у програмској секцији Генерација. 
У филму “Јок” (11. децембар, 21х), у 15 сцена живота једног пара, не ради се, према редитељу Дитеру Бригеману, ни о чему, осим о ономе што чини живот са или без деце, у или ван односа. Филм приказује цајтгајст миљеа урбаних, образованих, либералних левичара.

“Сви причају о времену” (12. децембар, 19х), нова и свежа немачка феминистичка трагикомедија, дебитантски је филм и дипломски рад Анике Пинске на Немачкој академији за филм и телевизију у Берлину. Прецизна и паметна друштвена драма о идентитету, пореклу и дому формирана је око жена различитих генерација, образовања и стилова живота. 

У филму “Рабије Курназ против Џорџа Буша” (12. децембар, 21х) редитељ Андреас Дрезен и сценаристкиња Лајла Штилер успевају да створе политички трилер и топао портрет једне темпераментне жене. Истинита прича о праву и арбитрарности - јер борба мајке за сина кога, због сумње на тероризам, муче у Гвантанаму, јесте борба за демократију и протокол њеног неуспеха. 
“АЕИОУ” (13. децембар, 19х) нови филм редитељке Николет Кребиц са поруком да је љубав као сила природе незаустављива, још један је из такмичарског програма Берлинала, и приказује љубавну причу између шездесетогодишње Ане (Софи Ројс) и момка од 17 година (Милан Хармс). Ово је веома слојевит филм, у назнакама, у лекцијама о животу и љубави, у чијем центру је женска пожуда против друштвених норми. 

Још један дебитантски филм, остварење Оливера Краха “Девојке из рушевина: Прича Шарлоте Шуман” (13. децембар, 21х), тежи томе да послератне године у Немачкој садржински и формално исприча у новом кључу. Наратив се везује за еманципацију жена и сексуалну револуцију, а филм се труди да разбије конвенције нарације и виђеног.

 


#   Ниш   филм   Cineplexx   Гете фест   Гете институт   Cine grand bioskop
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима