Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Председник УО Народног позоришта Небојша Озимић поднео оставку

rssBookmark and Share

01.12.2013. Autor: Tanjug

Председник Управног одбора (УО) Народног позоришта у Нишу Небојша Озимић поднео је вечерас неопозиву оставку на ту дужност због одлуке Скупштине града да на место директора позоришта буде изабран Иван Вуковић.

Председник УО Народног позоришта Небојша Озимић поднео оставку

Озимић у писму председнику Скупштине града и саопштењу за јавност наводи да је "политичком вољом решено" да Вуковић, "након више од пола године схоластичких растезања свих расположивих закона", остане на месту директора и да "у немогућности да на било који начин утиче на одлуку Скупштиине града", подноси оставку.

"Испоставило се да је став Удружења драмских уметника Србије правно старији од Министарства за рад", наводи овај историчар, књижевник и преводилац.

Озимић је навео и да је "превисока цена зарад опстанка коалиције у Нишу" и да је таквом одлуком Скупштина града "отворила врата опасном преседану".

Он подсећа да је у последњих годину дана он пети члан УО Народног позоришта који напушта тај орган управљања и да том појавом "нико није хтео да се бави".

Озимић сматра да је "најпоштеније било поништење овог и расписивање новог конкурса".

Већином гласова, Скупштина града изабрала је у петак увече Ивана Вуковића, кандидата СНС, за директора.

Предлогу се жестоко противила опозиција, а одборници ДС напустили су седницу, јер сматрају да Вуковић не испуњава услове конкурса.

Према расписаном конкурсу, кандидат за директора Народног позоришта треба да испуњава услов од пет година радног искуства у струци, а Вуковић, према датуму дипломирања на Факултету драмских уметности, нема тражено радно искуство са високом стручном спремом, истицали су представници опозиционих партија и оних који су били против усвајања предлога.

Они који су се противили предлогу наводили су мишљење Министарства рада, запошљавања и социјалне политике у коме се каже да Вуковић не испуњава услове конкурса, а председник Одбора за именовање Дејан Јовановић (СНС), у име предлагача, прочитао је потврду Удружења драмских уметника Србије да је Вуковић прву представу режирао још 2007. године.

Председник Скупштине града Миле Илић (СПС) рекао је да за законитост предлога одговара предлагач, односно Одбор за именовање.

Илић је позвао да се Јовановић пред одборницима изјасни да ли је предлог законит и рекао да у случају спора он неће представљати Скупштину града, већ ће локални парламент представљати Јовановић.

Јовановић је пред одборницима рекао да је предлог законит, чиме је преузео одговорност, после чега је уследило гласање.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић рекао је уочи расправе о избору директора Народног позоришта да је уверен да ће Скупштина града донети закониту одлуку, као и да постоје механизми да се она оспори од оних који мисле да је она незаконита. Већину у Скупштини града Ниша чине одборници СНС, СПС-ПУПС-ЈС и УРС.


#   позориште   Миле Илић   Зоран Перишић   Небојша Озимић   Иван Вуковић   Дејан Јовановић   Одбор за именовање   Скупштина града
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима