Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predsednik UO Narodnog pozorišta Nebojša Ozimić podneo ostavku

rssBookmark and Share

01.12.2013. Autor: Tanjug

Predsednik Upravnog odbora (UO) Narodnog pozorišta u Nišu Nebojša Ozimić podneo je večeras neopozivu ostavku na tu dužnost zbog odluke Skupštine grada da na mesto direktora pozorišta bude izabran Ivan Vuković.

Predsednik UO Narodnog pozorišta Nebojša Ozimić podneo ostavku

Ozimić u pismu predsedniku Skupštine grada i saopštenju za javnost navodi da je "političkom voljom rešeno" da Vuković, "nakon više od pola godine sholastičkih rastezanja svih raspoloživih zakona", ostane na mestu direktora i da "u nemogućnosti da na bilo koji način utiče na odluku Skupštiine grada", podnosi ostavku.

"Ispostavilo se da je stav Udruženja dramskih umetnika Srbije pravno stariji od Ministarstva za rad", navodi ovaj istoričar, književnik i prevodilac.

Ozimić je naveo i da je "previsoka cena zarad opstanka koalicije u Nišu" i da je takvom odlukom Skupština grada "otvorila vrata opasnom presedanu".

On podseća da je u poslednjih godinu dana on peti član UO Narodnog pozorišta koji napušta taj organ upravljanja i da tom pojavom "niko nije hteo da se bavi".

Ozimić smatra da je "najpoštenije bilo poništenje ovog i raspisivanje novog konkursa".

Većinom glasova, Skupština grada izabrala je u petak uveče Ivana Vukovića, kandidata SNS, za direktora.

Predlogu se žestoko protivila opozicija, a odbornici DS napustili su sednicu, jer smatraju da Vuković ne ispunjava uslove konkursa.

Prema raspisanom konkursu, kandidat za direktora Narodnog pozorišta treba da ispunjava uslov od pet godina radnog iskustva u struci, a Vuković, prema datumu diplomiranja na Fakultetu dramskih umetnosti, nema traženo radno iskustvo sa visokom stručnom spremom, isticali su predstavnici opozicionih partija i onih koji su bili protiv usvajanja predloga.

Oni koji su se protivili predlogu navodili su mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike u kome se kaže da Vuković ne ispunjava uslove konkursa, a predsednik Odbora za imenovanje Dejan Jovanović (SNS), u ime predlagača, pročitao je potvrdu Udruženja dramskih umetnika Srbije da je Vuković prvu predstavu režirao još 2007. godine.

Predsednik Skupštine grada Mile Ilić (SPS) rekao je da za zakonitost predloga odgovara predlagač, odnosno Odbor za imenovanje.

Ilić je pozvao da se Jovanović pred odbornicima izjasni da li je predlog zakonit i rekao da u slučaju spora on neće predstavljati Skupštinu grada, već će lokalni parlament predstavljati Jovanović.

Jovanović je pred odbornicima rekao da je predlog zakonit, čime je preuzeo odgovornost, posle čega je usledilo glasanje.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je uoči rasprave o izboru direktora Narodnog pozorišta da je uveren da će Skupština grada doneti zakonitu odluku, kao i da postoje mehanizmi da se ona ospori od onih koji misle da je ona nezakonita. Većinu u Skupštini grada Niša čine odbornici SNS, SPS-PUPS-JS i URS.


#   pozorište   Mile Ilić   Zoran Perišić   Nebojša Ozimić   Ivan Vuković   Dejan Jovanović   Odbor za imenovanje   Skupština grada
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima