Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Припреме за 19. Међународни научни скуп византолога „Ниш и Византија“

rssBookmark and Share

Ниш 21.11.2019. Јужна Србија Инфо

У Градској кући у Нишу одржана je прва седница радне групе Научног одбора за организацију међународног научног скупа „Ниш и Византија“ , чиме су и формално отпочете припреме за 19. по реду међународни скуп византолога у нашем граду.

Припреме за 19. Међународни научни скуп византолога „Ниш и Византија“

Радне сесије ће се одржавати на Универзитету у Нишу, у периоду од 3. до 5. јуна 2020. године, у оквиру обележавања славе Града Ниша Дана Св.цара Константина и царице Јелене. Организатори симпозијума су Град Ниш, Универзитет у Нишу и Епархија нишка, уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и Епископа  нишког  господина Арсенија.

Радна група Научног одбора ове године добила је појачање у виду троје младих научника који се баве областима историје, историје архитектуре и антропологије, заједно са нашим суграђанином који је докторирао  на Универзитету у Принстону (САД). Тиме је учвшћен висок научни ниво и обезбеђена дуговечност научног скупа „Ниш и Византија“.

Наредно, деветнаесто окупљање византолога биће у знаку  „Похвала истини или Васкрс Византије“, а као и претходних година очекују се пријаве за учешће како домаћих, тако и научника из свих крајева света који се у свом научно-истраживачком раду баве темама везаним и за Ниш и за Византију. Тако конципиран научни скуп превазилази оквире Ниша и од значаја је за изучавање, како националне културе, тако и за свеобухватније сагледавање тековина и вредности на којима почива савремена европска цивилизација.

Циљ овог сада већ традиционалног симпозијума је стално подсећање на  значај Ниша за свеколики хришћански свет и богато византијско културно-историјско наслеђе, чије тековине сви заједно и данас баштинимо.

Као такав, симпозијум “Ниш и Византија” постао је својеврсни  бренд и препознатљив знак града Ниша у бројним круговима  мислеће  јавности широм Европе и света.

Више о симпозијуму „Ниш и Византија“ може се наћи на следећем линковима:

http://www.ni.rs/byzantium/

http://www.nisandbyzantium.org.rs/

Коментара: 0


#   Ниш   Ниш и Византија научни скуп
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима