Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пројекција филма “Говори да бих те видео”

rssBookmark and Share

Ниш 22.10.2022. Јужна Србија Инфо

Пројекција филма “Говори да бих те видео биће одржана у Нишком културном центру 27. октобра, са почетком у 19. часова. Улаз бесплатан.

Пројекција филма “Говори да бих те видео”

Режија и сценарио: Марија Стојнић

Продуценти: Марија Стојнић, Милош Ивановић

Гости на пројекцији: Марија Стојнић, редитељка и продуценткиња филма и Милош Ивановић, продуцент.

Филм “Говори да бих те видео” истражује звучне крајолике Радио Београда, једне од најстаријих радио станица у Европи, и вишедеценијског културног светионика града. Кроз синестезију речи, шумова, музике, тишине и светла, филм нас уводи у свет радиофонског звука који чини да се сећамо, осећамо промишљамо и разумемо свет и себе.

“Говори да бих те видео” премијерно је приказан на ИДФА фестивалу у Амстердаму 2019. и у музеју МоМА у Њујорку, 2020 године, а српску премијеру имао на фестивалу Beldocs 2020, где је освојио Гран Приx за најбољи филм у националној конкуренцији. Главне награде добио је на фестивалима CARACASDOC у Венецуели и St Andrews филмском фестивалу у Шкотској 2021, специјална признања жирија освојио је на фестивалима Escales Documentaires у Француској 2020; Underhill Fest-у у Црној Гори 2020. и MakeDox-у, у Македонији, 2020.

Марија Стојнић дипломирала је режију на Академији Уметности у Београду и магистрирала на Њујоршком универзитету The New School на одсеку за Филм и Медије. Режира филмове који бришу границе између документарног и фикције и преплићу се са другим уметничким формама.

Њен дебитантски дугометражни документарац “Говори да бих те видео” приказиван је на фестивалима широм света укључујући ИДФА, МоМА музеј, филмски фестивал у Мелбурну, Солуну, Минхену. Чланица је удружења ДокСрбија, алумна Берлинале талентс-а, стипендиста Њујоршке Фондације за Уметност (NYFA) и Института Sacatar у Бразилу. Од септембра 2019. део је колектива иза продукцијске куће Set Sail Films у Београду. Тренутно ради на свом првом анимираном филму, под називом “Потпуно помрачење”.

Милош Ивановић је започео продуцентску каријету трансмедијским пројектом “Радиовизија” који је реализован у копродукцији са РТС од 2015. године. Од тада је подједнако активан у продукцији играних (“Режи” 2019, “Једини излаз” 2021, “Жал” 2022/2023), документарних (“Говори да бих те видео” 2019, “Nun of your business” 2020) и анимираних (“Капетан Џон Пиплфокс” у развоју) филмова. Његови филмови приказивани су на бројним фестивалима од којих се издвајају IDFA, MoMA Doc Fortnight, Annecy IAFF, а пројекти које је продуцирао подржани су од међународних фондова MEDIA, Eurimages, DOHA. Један је од оснивача компаније Set Sail Films, председник удружења ДокСрбија и извршни продуцент Дана словенчаког филма у Београду.


#   Ниш   филм   Нишки културни центар   Радио Београд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима