Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Рамонда сербика" у рукама Владана Матијевића

rssBookmark and Share

Ниш 20.09.2019. А. Милетић

,,РАМОНДА СЕРБИКА“ (Ramonda sebica) награда која се додељује за допринос српској књижевности, коју додељује Књижњвна колонија Сићево, а на основу одлуке жирија који су сачињавали Звонко Карановић (преседник жирија), Радослав Стојановић и Велибор Петковић, награда ,,РАМОНДА СЕРБИКА“ за допринос српској књижевности припала је Владану Матијевићу књижевнику из Чачка.

Фото: Њ.П. Јужна Србија Инфо
Фото: Њ.П. Јужна Србија Инфо

Владан Матијевић (Чачак, 16. Новембар 1962) српски је књижевник и добитник Андрићеве награде за најбољу књигу прича 2000. и Нинове награде критике за најбољи роман 2003. године.

Почео је са писањем поезије, његове песме штампане су у часописима већ почетком осамдесетих. Године 1991. објављује збирку песама ,,Не реметећи расуло“, која, по Матијевићу, представља преломни тренутак у његовом животу. Убрзо почиње да пише и прозу. Кратки роман ,,Ван контроле“ је његово прво прозно дело.До данас је објавио дванаест књига, већина је имала више издања. Романи су му превођени на француски, немачки, шпански, италијански, бугарски и македонски језик.

У конкуренцији за овогдишњу награду били сум Драгољуб Б. Ђорђевић, Никола Николић, Др. Милан Мађарев, Радоман Кањевац, Александар Порокопиев, Иван Миленковић, Неда Николић Бобић, Срђан В. Тешин, Драган Бошковић и Владан Матијевић добитник овогодишње нагараде ,,Рамонда Сербика“коју му је уручила већница за културу Јелена Митровски.

Као што награде сваком ствараоцу значе на почетку његове стваралачке каријере тако исто значе и награде које добије у неким зрелим годинама своје каријере, јер приликом добијања такве награде заправо увидимо да смо били на правом и добром путу свог ставралачког рада. Чињеница је да се књижевне вечери све мање одржавају због напретка других видова комуникације, лепо је када неки град као што је Ниш чува књижевну колонију попут Сићевачке где се ми дружимо размењујемо искуства. Сматрам да је добро што је оваква колонија опстала и опстаје у Нишу, лично сматрам да и остали градови требају покренути иницијативу за прављење књижевних вечери, колонија по узору на град Ниш.

"Ово је једна веома значајна награда коју Град Ниш додељује у оквиру Међународне књижевне колоније. Оваква награда коју додељујемо јесте један мали допринос књижевности и свему ономе што књижевници постигну у свом раду, а самим тим подстичемо првенствено код младих људи љубав према читању и писању", рекла је већница за културу Јелена Митровски.

Коментара: 0


#   Ниш   Сићево   књижевна колонија   Владан Матијевић   Јелена Митровски   Награда Рамонда Сербика
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима