Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Ramonda serbika" u rukama Vladana Matijevića

rssBookmark and Share

Niš 20.09.2019. A. Miletić

,,RAMONDA SERBIKA“ (Ramonda sebica) nagrada koja se dodeljuje za doprinos srpskoj književnosti, koju dodeljuje Knjižnjvna kolonija Sićevo, a na osnovu odluke žirija koji su sačinjavali Zvonko Karanović (presednik žirija), Radoslav Stojanović i Velibor Petković, nagrada ,,RAMONDA SERBIKA“ za doprinos srpskoj književnosti pripala je Vladanu Matijeviću književniku iz Čačka.

Foto: Nj.P. Južna Srbija Info
Foto: Nj.P. Južna Srbija Info

Vladan Matijević (Čačak, 16. Novembar 1962) srpski je književnik i dobitnik Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine.

Počeo je sa pisanjem poezije, njegove pesme štampane su u časopisima već početkom osamdesetih. Godine 1991. objavljuje zbirku pesama ,,Ne remeteći rasulo“, koja, po Matijeviću, predstavlja prelomni trenutak u njegovom životu. Ubrzo počinje da piše i prozu. Kratki roman ,,Van kontrole“ je njegovo prvo prozno delo.Do danas je objavio dvanaest knjiga, većina je imala više izdanja. Romani su mu prevođeni na francuski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik.

U konkurenciji za ovogdišnju nagradu bili sum Dragoljub B. Đorđević, Nikola Nikolić, Dr. Milan Mađarev, Radoman Kanjevac, Aleksandar Porokopiev, Ivan Milenković, Neda Nikolić Bobić, Srđan V. Tešin, Dragan Bošković i Vladan Matijević dobitnik ovogodišnje nagarade ,,Ramonda Serbika“koju mu je uručila većnica za kulturu Jelena Mitrovski.

Kao što nagrade svakom stvaraocu znače na početku njegove stvaralačke karijere tako isto znače i nagrade koje dobije u nekim zrelim godinama svoje karijere, jer prilikom dobijanja takve nagrade zapravo uvidimo da smo bili na pravom i dobrom putu svog stavralačkog rada. Činjenica je da se književne večeri sve manje održavaju zbog napretka drugih vidova komunikacije, lepo je kada neki grad kao što je Niš čuva književnu koloniju poput Sićevačke gde se mi družimo razmenjujemo iskustva. Smatram da je dobro što je ovakva kolonija opstala i opstaje u Nišu, lično smatram da i ostali gradovi trebaju pokrenuti inicijativu za pravljenje književnih večeri, kolonija po uzoru na grad Niš.

"Ovo je jedna veoma značajna nagrada koju Grad Niš dodeljuje u okviru Međunarodne književne kolonije. Ovakva nagrada koju dodeljujemo jeste jedan mali doprinos književnosti i svemu onome što književnici postignu u svom radu, a samim tim podstičemo prvenstveno kod mladih ljudi ljubav prema čitanju i pisanju", rekla je većnica za kulturu Jelena Mitrovski.

Komentara: 0


#   Niš   Sićevo   književna kolonija   Vladan Matijević   Jelena Mitrovski   Nagrada Ramonda Serbika
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima