Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Trideset prva Književna kolonija „Sićevo“

rssBookmark and Share

Niš 09.09.2022. Južna Srbija Info

Književna kolonija „Sićevo“ je originalna, međunarodna kreativna manifestacija, jedina te vrste na Balkanu, u čije prostore se svake godine od njenog osnivanja 1991. privremeno „preseljavaju“ pisci, književni kritičari, prevodioci, izdavači i drugi učesnici književnog života iz Srbije i drugih zemalja sveta da u oblasti književnosti; ...stvaraju ili samo akumuliraju impresije i „notiraju“ ideje, i uspostave prisniji kontakt između svojih književnih dela i čitalačke publike.

Trideset prva Književna kolonija „Sićevo“

Osnivači Književne kolonija u Sićevu su dr Mihajlo Ignjatović, niški pisac i književni prevodilac i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. Koloniju danas organizuje Niški kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Književna kolonija se održava svake godine sredinom septembra u prostoru Likovne kolonije „Sićevo“ u živopisnim predelima sela Sićeva na ulazu u Sićevačku klisuru šesnaestak kilometara istočno od Niša. Kolonija ima međunarodni karakter i osim pisaca, okuplja i književne kritičare prevodioce, izdavače i druge učesnike književnog života, kao i veliki broj zaljubljenika u pisanu reč.

„Sasvim je nebitno da li će autori ovde i stvarati ili će samo akumulirati impresije i „notirati“ ideje, jer inspiracija, to „ugljevlje koje se gasi“ uostalom zavisi od individualnih predispozicija i navika samih stvaralaca. Mnogo je važnije da ambijent i atmosfera u Koloniji obezbede učesnicima da dosegnu, na izgled neostvarljivu i, samo na prvi pogled, disharmoničnu težnju da se istovremeno udalje iz bila društvenog života i još intenzivnije približe njemu. Prisustvo pesnika i beletrista, i pored njih, kritičara, prevodilaca, naučnika, izdavača i drugih poslenika lepe književnosti predstavlja dobru pretpostavku za plodno i stvaralačko nadgrađivanje zajedničkog boravka u Koloniji“. 
(Mihajlo Ignjatović)

Učesnici: Goran Petrović (Beograd), Marko Tomaš (Mostar), Mato Uljarević (Podgorica), Đorđe Despić (Novi Sad), Vladan Krečković (Beograd), Milica Špadijer (Beograd), Milica Milenković (Svrljig)

Nagrada Ramonda serbika za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti dodeljuje se srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću, koji je 27. dobitnik ove nagrade.
Gosti: Zlata Kocić, Zoran Đerić, Gordana Nonin, Jelena Mladenović, Danijela Kostadinović, Mila Vasov i mnogi drugi

Moderatori: Goran Stanković, Velibor Petković, Dalibor Popović Pop
Specijalni gosti: Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“

PROGRAM
Utorak, 13. 9. 
19.00  
Svečano otvaranje Književne kolonije u Sićevu i uručenje nagrade „Ramonda serbika“
Učesnici kolonije čitaju svoje radove a u muzičkom delu programa nastupa „Savda sextet“.
(Organizovani prevoz za posetioce polazi u 18 sati ispred Doma Vojske u Nišu)
Sreda, 14. 9.
19.00
Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“: 
Tema: Književne nagrade -  Đorđe Despić (nagrada „Branko Miljković“), Mato Uljarević (nagrada „Novica Tadić“), Zlata Kocić i Stana Dinić Skočajić (nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“), Zoran Đerić (nagrada „Laza Kostić“) 

Četvrtak, 15. 9. 
12.00 
Osnivanje fonda knjiga Prve biblioteke u zdanju umetičke Kolonije u Sićevu – Svečanost povodom 70 godina Društva književnika i književnih prevodilaca Niša 

12.44
GLEDIŠTA u zdanju umetničke Kolonije u Sićevu  
Tema: Umetnost, kultura i društvena pitanja BEZ PREVODA– slobodni razgovor učesnika iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i niških pisaca i prevodioca – lična iskustva, stanje, perspektive i dr.

19.00
Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“: 
Milica Špadijer, Vladan Krečković i Milica Milenković
Petak, 16. 9.
Književna sretanja u kulturno-istorijskim spomenicima i institucijama kulture Niša
19:00 
Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“: Marko Tomaš

Subota, 17. 9.
Književna sretanja na vinskoj manifestaciji „Sićevačka berba grožđa“.
Dodela internog priznanja kolonije „Mikina čaša” u spomen na osnivača kolonije, profesora Mihajla Ignjatovića.
Nedelja, 18. 9.
Književna kretanja – zatvaranje 31. Književne kolonije Sićevo

Osnivač i pokrovitelj Književne kolonije Sićevo je Grad Niš, organizator Niški kulturni centar, suorganizatori Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, uz saradnju Narodnog muzeja Niš, Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Opštine Niška banja. Ovogodišnju Književnu koloniju Sićevo finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.


#   Niš   Sićevo   književnost   Niški kulturni centar   Velibor Petković   književna kolonija   Branko Miljković   Đorđe Despić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima