Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Синоћ уручена награда “Рамонда сербика” Звонку Карановићу

rssBookmark and Share

Ниш 22.09.2018. Јужна Србија Инфо

Нишки песник и романсијер Звонко Карановић добитник је овогодишњег признања “Рамонда сербика” које се додељује за целокупно књижевно дело и допринос књижевности и култури, саопштио је жири.

Фото: М.М. Јужна Србија
Фото: М.М. Јужна Србија

Одлуку да награда припадне Карановићу једногласно је у Нишу донео жири у саставу Јелена Младеновић, Зоран Пешић Сигма и прошлогодишњи лауреат Владимир Копицл.

Награду је у име Града Ниша уручила градска већница Јелена Митровски.

Како се наводи у образложењу жирија, пресудни разлози за то да се награда додели Карановићу “свакако нису то што се овај изражајно самосвојан, а уједно крајње иконичан представник своје генерације, ближи прагу нападне животне зрелости кад је стваралачку већ увелико остварио, као ни то што он стабилности књижарских полица Србије прети са умало пола метра поезије и романа објављених од 1990. године наовамо”.

Звонко Карановић је рођен 1959. у Нишу. Пише поезију и прозу.

Објављивао је у свим најзначајнијим књижевним часописима старе и нове земље, као и у многим часописима у иностранству. Песме су му преведене на шеснаест језика.

Коментара: 0


#   Ниш   Нишки културни центар   књижевна колонија   Ramonda serbica   Наталијина рамонда   Јелена Младеновић   Јелена Митровски   Владимир Копицл   Зоран Пешић Сигма   Звонко Карановић   Награда Рамонда Сербика
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима