Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sinoć uručena nagrada “Ramonda serbika” Zvonku Karanoviću

rssBookmark and Share

Niš 22.09.2018. Južna Srbija Info

Niški pesnik i romansijer Zvonko Karanović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja “Ramonda serbika” koje se dodeljuje za celokupno književno delo i doprinos književnosti i kulturi, saopštio je žiri.

Foto: M.M. Južna Srbija
Foto: M.M. Južna Srbija

Odluku da nagrada pripadne Karanoviću jednoglasno je u Nišu doneo žiri u sastavu Jelena Mladenović, Zoran Pešić Sigma i prošlogodišnji laureat Vladimir Kopicl.

Nagradu je u ime Grada Niša uručila gradska većnica Jelena Mitrovski.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, presudni razlozi za to da se nagrada dodeli Karanoviću “svakako nisu to što se ovaj izražajno samosvojan, a ujedno krajnje ikoničan predstavnik svoje generacije, bliži pragu napadne životne zrelosti kad je stvaralačku već uveliko ostvario, kao ni to što on stabilnosti knjižarskih polica Srbije preti sa umalo pola metra poezije i romana objavljenih od 1990. godine naovamo”.

Zvonko Karanović je rođen 1959. u Nišu. Piše poeziju i prozu.

Objavljivao je u svim najznačajnijim književnim časopisima stare i nove zemlje, kao i u mnogim časopisima u inostranstvu. Pesme su mu prevedene na šesnaest jezika.


#   Niš   Niški kulturni centar   književna kolonija   Ramonda serbica   Natalijina ramonda   Jelena Mladenović   Jelena Mitrovski   Vladimir Kopicl   Zoran Pešić Sigma   Zvonko Karanović   Nagrada Ramonda Serbika
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima