Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Димитријо сине, Митре": Стана добија споменик у Врању

rssBookmark and Share

Врање 07.05.2015. Јужна Србија Инфо

Ауторка чувене песме "Димитријо сине, Митре" Стана Караминга, добија споменик у Врању.

Старо Врање, Фото: www.skyscrapercity.com
Старо Врање, Фото: www.skyscrapercity.com

Сама иницијатива је потекла из Градског већа Врања и сада је у току стандардна политичка и административна процедура, након које би требало да дође до добијања дозволе и почетака реализације и изградње споменика.

Локација где би требало да буде постављен споменик Стани, је плато испред народног музеја Врања.

Да подсетимо, песма "Димитријо сине, Митре" изведена је пре 50 година у интерпретацији саме ауторке, а сам датум се поклапа са оснивањем фолклорног ансамбла „Севдах“, чији је Стана била члан.

Народни музеј и Стана Аврамовић Караминга, фото: В. Новости

Као ретко која наша народна песма, врањанска песма “Димитрије, сине Митре” има своју историју.

Настала је из стварних догађаја трагичне животне судбине и предсмртног казивања, исповести, на основу које је и сачувана. Зато се сада враћамо на почетак XX века и даље, у време када је Врање тек ослобођено од Турака. Стана Аврамовић Караминга, била је тада дете.
 
Расла је окружена љубављу, не слутећи да ће једна ноћ помутити радосни свет њеног одрастања. Била је то ноћ када јој је мајка Магда, на самрти, испричала истину о њеном имену. Стана Караминга је имала старију сестру од тетке, такође Стану. Њен муж Димитрије био је Караминги такође рођак, брат од тетке, али са очеве стране. Стана је била веома блиска са својом тетком и течом, Карамингиним родитељима, који су увек имали разумевања за њу.
 
Једнога дана, прочуо се глас да је Стана провела ноћ са неким Стојаном. Тома, Карамингин отац је одмах отишао код Стане да то провери. -Како те није срамота, образ да нам укаљаш? Све смо чули, је л’ то истина? Грдио је Тома.
 
-Истина је, одговорила је Стана без оклевања. – Али, мука ме натерала. Знаш која??? Да видим да ли могу са другим човеком децу да имам! -Верујем ти, рече Тома. –Али, пошто је тако, немој са Стојана, ни он деце нема. Него иди са Ристу Гарабину, за њега се не зна кол’ко деце има. Иди, па се с њега огреши. Ја ћу грех да носим, а имати децу није грех!
 
Није пуно времена прошло, а живот у Димитријевом дому је почео да се мења. Вест да је Стана у другом стању је све обрадовала. Стана која је у четрдесетој години остала трудна, била је поштеђена сваког рада и напора. Порођај је био напоран и болан. Стана није преживела, али дете јесте. Недељу дана касније, Димитријев ујак Тома, Карамингин отац, је одлучио да каже сестрићу истину.
 
“ Пре него што одемо на Станин гроб, морам нешто да ти кажем. Изедосмо Стану. Прво твоја мајка, а моја сестра, па ти, а онда и ја. “ Димитрије га је збуњено гледао. ” Тако је. Твоја мајка, што је кињила. Ти, што си био неродан. А ја, што сам је саветовао с кога да иде. Да знаш, дете није твоје, већ од Ристу Гарабину.” Несрећни Димитрије је ово стоички поднео. Одговорио је ујаку: ” Ако, ујко, нека јој је богом просто. Ми смо хтели дете да усвојимо, а ово је бар моја Стана родила.” Сутрадан, ту на гробу, пред рођацима и пријатељима док су Стани издавали по обичају прву суботу, последње што је Димитрије рекао, било је: “ Овде, поред моје Стане да ме копате…” И пре него што је ико могао да га спречи извадио је пиштољ и убио се.
 
То је Караминги те ноћи испричала мајка Магда, Станина тетка. У тој ноћи, после мајчине приче, Стана Караминга је спевала песму “Димитрије, сине Митре.” Песму је дуго тајила. Скривала ју је онако како је и мајка скривала причу о пореклу Карамингиног имена, као злу породичну коб, као срамоту родоскрвнућа, као стравичну причу о самоубиству у фамилији.
 
И пре него што је зашла дубоко у осму деценију живота, Стана Караминга је сачувала и пренела изворне речи и мелодију ове песме.

Александра Максимовић: Објашњење српских компликованих рођачких релација:

У тексту се помињу две Стане, које су сестре од теке. Старију Стану звала сам именом Стана, а млађу, која је и спевала песму, Караминга, да бих направила разлику. Старија Стана и Димитрије су били муж и жена, а Димитрије је Караминги био брат од тетке (очеве рођене сестре).

(Извор приче о настанку песме, сајт СРПСКО ОГЛЕДАЛО)

Коментара: 1


#   Врање   Градско веће   споменик   Стана Аврамовић Караминга   песма   Стана Караминга  
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    NIkola, 24.05.2018.:
    Ekstra je ispao spomenik :)


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима